Vorig jaar veel minder woninginbraken in Amsterdam

Het aantal woninginbraken in Amsterdam is vorig jaar afgenomen met 29 procent, zo’n duizend inbraken. Dat meldt het CBS, dat een scherpe daling ziet in traditionele vormen van criminaliteit, maar juist een toename in online criminaliteit.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Landelijk registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een gemiddelde afname van woninginbraken met 23 procent, net als in Den Haag en Rotterdam. Utrecht kende met 10 procent een een minder sterke daling. In 65 van de 355 gemeenten werd in 2020 juist meer ingebroken dan in 2019.

Het CBS registreerde vorig jaar in totaal 2 procent minder misdrijven. Vooral de cijfers in de traditionele criminaliteit zoals zakkenrollerij (47 procent), woninginbraak (23 procent), winkeldiefstal (35 procent) en straatroof (16 procent) lieten een daling zien.

Online criminaliteit

Volgens het CBS is het aannemelijk dat de afname van traditionele criminaliteit is beïnvloed door de coronapandemie en de genomen maatregelen. Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Ook waren veel winkels dicht of beperkt toegankelijk.

Tegelijkertijd registreerde de politie in 2020, net als in de drie voorgaande jaren, een stijging van online criminaliteit zoals digitale vormen van valsheid in geschrifte, online oplichting en hacken. Samen namen deze vormen met 54 procent toe ten opzichte van 2019.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden