Voorzitter Veiligheidsberaad: mondkapjes en gezichtsmaskers in Amsterdam

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, verwacht dat mondkapjes voor mensen met contactberoepen en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca worden ingevoerd in Amsterdam.

ANP
De Veiligheidsregio's bereiden nieuwe, strengere maatregelen voor om de tweede besmettingsgolf te breken. Beeld ANP
De Veiligheidsregio's bereiden nieuwe, strengere maatregelen voor om de tweede besmettingsgolf te breken.Beeld ANP

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praten er maandagavond over. Bruls verwacht dat de maatregelen in elk geval zullen worden ingevoerd in een aantal veiligheidsregio’s waar de ontwikkeling van het coronavirus zorgwekkend is, zoals ook in Amsterdam. Het is ook mogelijk dat ze landelijk gaan gelden.

Volgens Bruls is het bijna niet te voorkomen dat bedienend personeel in de horeca te dicht bij klanten komt. Bij serveren is het volgens hem niet te doen om op 1,5 meter afstand te blijven. Een plastic gezichtsbeschermer dragen ziet er dan wat vriendelijker uit dan een mond-neusmasker, vindt hij.

Registratieplicht

De burgemeesters gaan ook praten over uitbreiding van de registratieplicht. Het plan is dat iedereen overal in openbare, publieke ruimtes zijn naam en telefoonnummer achterlaat, zodat de GGD bij een eventuele besmetting makkelijker bron- en contactonderzoek kan doen. Nu is het vaak moeilijk om alle betrokkenen terug te vinden. In Nijmegen gaat de nieuwe maatregel maandagmorgen alvast van start op het stadhuis.

Bij het Veiligheidsberaad schuiven betrokken ministers aan. Besproken wordt tevens of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen. Sommige burgemeesters vinden het beter om landelijk de teugels strakker aan te halen, ook al worden dan ook regio’s waar het nog goed gaat getroffen. De bestuurders komen maandagavond bijeen in Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden