PlusInterview

Voorzitter Hengelsport Vereniging: ‘We zijn na Ajax de grootste van de stad’

Meer betrokkenheid bij de stad, meer oog voor dierenwelzijn. Met de nieuwe voorzitter Jaap Que is de Amsterdamse Hengelsport Vereniging een andere koers ingeslagen. 

Jaap Que: ‘Ik kom nauwelijks nog aan vissen toe.’ Beeld Jean-Pierre Jans

Leden van de vereniging mogen geen leefnet meer gebruiken tijdens het vissen. Gewoon, de vis meteen terug in het water in plaats van het dier een paar uur in het leefnet gevangen te houden. “We zijn er streng op,” zegt voorzitter Jaap Que. “Onze controleurs gaan alle bekende viswateren af. De mensen krijgen nu nog een waarschuwing, maar na de zomer is dat een boete, en bij herhaling zelfs een schorsing. Alleen voor wedstrijden maken we een uitzondering.”

De 14.000 leden van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) hebben moeten wennen aan hun nieuwe voorzitter. “Ik ben een ­bezig baasje,” vindt Que zelf ook. “Ik ben aan­getreden met veel ambitie en plannen. Onze vereniging bestaat al meer dan honderd jaar en is in de kern nooit veranderd. Mensen worden lid om te kunnen vissen. Maar dat is tegenwoordig niet genoeg. We zijn na Ajax de grootste vereniging van de stad en hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Verder kijken dan de dobber

Dat is voor de AHV niets minder dan een cultuurverandering. “Alles draaide om vissen, vissen, vissen. De vereniging pacht de viswateren van de gemeente. Wie in Amsterdam wil vissen, moet een vispas van de vereniging hebben. Simpel. Maar tegenwoordig vraagt de gemeente om een visie en een missie, en daar heeft ze groot gelijk in. Sportvissers maken gebruik van de natuur. Er mag van ons worden verwacht dat we verder kijken dan de dobber.”

Een van de gesprekspartners is de Amsterdamse Partij voor de Dieren. Opmerkelijk, want de partij is uitgesproken voorstander van een verbod op sportvisserij. “Zij willen een verbod, ik wil dat tegenhouden; maar we kunnen wel praten over wat wij kunnen doen om dieren­welzijn te verbeteren. Dat is een prima onderwerp.” Lachend: “Ik heb weleens op Marianne Thieme gestemd. Daar keken ze in het bestuur toch ook wel van op.”

Onder het voorzitterschap van de 69-jarige Que heeft het nieuwe bestuur een vliegende start gemaakt. Het leefnet is dus in de ban gedaan, de onthaakmat en de onthaaktang zijn verplicht gesteld. “Als je vist, hoor je netjes met de vangst om te gaan. Het is een kleine moeite, en het is ook voor onze toekomst van groot belang. Er wordt uit oogpunt van dierenwelzijn steeds kritischer naar de sportvisserij gekeken. Het is aan ons om met die kritiek om te gaan.”

Een van de wapens is de vernieuwing van het bestuur. “Daar hebben we ons voor ingespannen,” zegt Que. “Het gezicht van de vereniging, van de hele sportvisserij, wordt doorgaans bepaald door oude mannen zoals ik. Dat is helemaal niet goed. We hebben nu voor het eerst een paar jongeren in het bestuur. En ook een vrouw, Nathalie van den Berg, bekend van het programma Vis TV. We hebben nieuwe gezichtspunten nodig. Het moet beter.”

Brasem

Wat Que betreft, gaat de vereniging samen met de gemeente meer doen om de viswateren in de stad in goede conditie te houden of te brengen. “In Amstelveen hebben we pas geholpen om brasem weg te halen uit de Amstelveense Poel. En we hebben een plan gemaakt om paling te kweken in de Sloterplas.”

De AHV werkt aan een verenigingsgebouw aan de Sloterplas. Het ontwerp en het geld zijn er al. “Daar kunnen we lesgeven aan de jeugd, maar ook een gezellige middag aan het water verzorgen voor ouderen. Ze kunnen vissen, maar ook klaverjassen, als ze dat liever doen.”

Het voorzitterschap kost Que elke week tussen de twintig en de dertig uur. “Allemaal op vrijwillige basis, maar ik doe het graag. Het enige nadeel is dat ik nauwelijks nog aan vissen toe kom. Ik houd van vliegvissen en heb thuis drie nieuwe hengels staan, maar als ik het afgelopen jaar twee uur heb gevist, is het veel.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden