Voorwaardelijke celstraf voor bedreigen wethouder Amstelveen

De 52-jarige vrouw die Herbert Raat, wethouder in Amstelveen, stalkte en bedreigde is veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook heeft ze een verbod op contact met Raat.

Joanne van Gool
null Beeld VVD Amstelveen
Beeld VVD Amstelveen

"Na twintig jaar ongelukkig te zijn geweest in Limburg, probeerde ik het geluk weer op te zoeken in Amstelveen, dat voelt als thuis, want ik groeide op in Buitenveldert. Ik had geen woning en zit in de schuldsanering. Ik stuurde vriendelijke brieven naar de gemeente om iets te regelen voor mij en mijn zoon van toen acht jaar oud," aldus Chanel H. in de rechtbank in Amsterdam dinsdagochtend.

Bij vriendelijke brieven bleef het niet: toen er geen reactie kwam en volgens H. door de gemeente gezegd werd dat ze met haar zoon op straat zou komen te staan raakte H. in paniek.

Ze maakte meerdere Facebook-accounts waarmee zij berichten plaatste als: "Als je fuckt met een Siciliaanse, dan wordt die vrouw een tijger," en "Chanel gaat nooit stoppen, als Chanel wraak neemt, gaat ze door tot het einde."

'Streep in het zand'
De vrouw geeft in de rechtbank toe achter alle Facebook-accounts te zitten, maar benadrukt nooit te hebben bedoeld dat ze Raat dood wilde. Al snapt H. best dat haar berichten wel zo kunnen worden geïnterpreteerd.

Op 24 augustus deed Raat voor het eerst aangifte. Een week na die aangifte stond politie voor H.'s deur met een waarschuwing. Twee weken later begonnen de bedreigingen opnieuw

H.: "Er was inmiddels zoveel gebeurd in ons leventje. Als ik er nu zo op terugkijk denk ik wel dat ik in een labiele toestand was, ik was padje af. Pseudoniemen bedenken en iemand stalken, dat is geen manier van doen."

Hoewel Chanel H. zelfinzicht genoeg lijkt te hebben, is de Officier van Justitie niet mild: "H. pleegde inbreuk op de persoonlijke en professionele levenssfeer van Raat, dat is een ernstig feit. Hij kan minder onbevangen zijn werk doen. Zorgen over een kind en huis zijn geen vrijbrief een ander het leven zuur te maken."

Thuisloos
H.'s advocaat Bevelander betoogde dat haar cliënt zich niet begrepen voelde door de gemeente. Bevelander: "Je begrijpt dan dat iemand de streep over gaat. Dit was enkel een roep om gehoord te worden in een verkeerde vorm. Nu is haar situatie stabiel, iets soortgelijks zal niet gebeuren."

Inmiddels thuisloos, maar samen met haar zoon wonend in een 24-uursopvang in Amsterdam denkt ook H. zelf dat ze niet snel dezelfde fouten zal begaan. "Wij zitten nu prinsheerlijk en werken toe naar een vaste verblijfplaats. Daar zal ik voor blijven knokken."

De rechter oordeelde dat een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken met een proeftijd van twee jaar zou voldoen. Ook mag H. de komende twee jaar geen contact met wethouder Raat opnemen.

De rechter: "Het zwaard van Damocles hangt boven uw hoofd, het is nu aan u om te zorgen dat het niet valt."

Herhaling voorkomen
Raat laat in een reactie weten dat hij hoopt dat deze voorwaardelijke straf genoeg is om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. "Dit heeft veel invloed gehad op mijn persoonlijke leven. Als je een gezin hebt en hen moet vertellen dat het extra belangrijk is de achterdeur goed op slot te draaien, word je daar verdrietig van."

Raat heeft bewondering voor de officier van justitie, en vindt nu dat het tijd is om ook als gemeente een duidelijke grens te stellen. "Je moet ook als politicus niet altijd denken: het zal wel goed komen. Deze zaak is ook een streep in het zand: tot hier en niet verder."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden