Nieuws

Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ op opsporingslijst voor drugshandel en grof geweld

Politie en justitie hebben het voortvluchtige onderwereldkopstuk Jos Leijdekkers (30), ook bekend als Bolle Jos en El Presidente, op de Nationale Opsporingslijst gezet. Voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding is 75.000 euro uitgeloofd.

Paul Vugts
Jos Leijdekkers, ook bekend als Bolle Jos en El Presidente.  Beeld Politie
Jos Leijdekkers, ook bekend als Bolle Jos en El Presidente.Beeld Politie

Bolle Jos, in 1991 geboren als Jos Leijdekkers in Breda, wordt al lange tijd gezocht door onder meer de Belgische en Nederlandse politie. Die beschouwen hem als ‘één van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België’. Hij schakelt daarbij groepen jonge mannen uit Amsterdam-Zuidoost in.

Leijdekkers wordt ook verdacht van betrokkenheid bij excessief geweld, bijvoorbeeld bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. Zij verdween in oktober 2019 nadat ze bij haar luxe appartement op de Amsterdamse Zuidas in een auto was gestapt. Uit onderschepte, aanvankelijk versleutelde PGP-berichten ontstaat volgens justitie het beeld dat Leijdekkers ‘een rol speelde bij en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal’.

In het criminele milieu circuleren foto’s waarop hoogstwaarschijnlijk Jillal is te zien, naakt vastgebonden op een stoel met een afgeknipte teen en vinger op haar buik. De foto’s zijn in december 2019 ook aangetroffen op een Blackberry die bij de arrestatie van Ridouan Taghi in Dubai werd gevonden.

Kilo’s goud

Bolle Jos wordt ook verdacht van het witwassen van zijn exorbitante drugswinsten: zeker tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

De landelijke recherche heeft verscheidene strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In één van de zaken dreigt hij met geweld.

Onderschepte PGP-berichten uit de neergehaalde computerservers van Sky-ECC geven volgens justitie een inkijkje in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel.

Leijdekkers staat niet meer ingeschreven in Nederland. Hij verschool zich lang in Dubai, later in het inmiddels onder zware criminelen geliefde Turkije. ‘Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfplaats,’ meldt de politie.

Guy Weski, advocaat van de verdachte, kreeg van de politie te horen dat zijn cliënt tot 30 april de tijd had zich te melden, om plaatsing op de opsporingslijst te voorkomen. Leijdekkers meldde zich niet.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zoektocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden