PlusNieuws

Voortbestaan Museum Het Schip in gevaar: ‘De gemeente moet achter ons gaan staan’

De gemeenteraad vergadert donderdagavond over het voortbestaan van Museum Het Schip, dat het erfgoed van de Amsterdamse School onder de aandacht brengt.

Jan Pieter Ekker
Postkantoor in de Spaarndammerstraat is gerenoveerd en nu onderdeel van museum 't schip.  Beeld Nosh Neneh
Postkantoor in de Spaarndammerstraat is gerenoveerd en nu onderdeel van museum 't schip.Beeld Nosh Neneh

Museum Het Schip, dat jaarlijks 403.151 euro subsidie ontvangt van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), had voor de komende vier jaar 435.000 euro aangevraagd. Het museum in de Spaarndammerbuurt kreeg ondanks een positief advies 287.815 euro van de deelcommissie erfgoed. Hierdoor komt het museum vanaf 2021 147.185 euro per jaar tekort om zijn plannen te verwezenlijken. “Dit gat is niet te dichten,” zegt directeur Alice Roegholt, “want Het Schip haalt nu al twee derde van zijn inkomsten uit eigen inkomsten. Ik denk dat er weinig perspectief is als het gat in de begroting niet wordt opgevuld.”

Het aangevraagde bedrag was bedoeld voor de exploitatie: de vaste lasten, waaronder de huur, personeelskosten en de boekhouding. Die moet op orde zijn om in aanmerking te komen voor ondersteuning van cultuurfondsen voor de (grote) tentoonstellingen, zoals Bruno Taut: De fantasie voorbij, die nu in Het Schip te zien is.

Vrienden van het museum begonnen eind september een onlinepetitie ter ondersteuning. Deze week ontving Het Schip nog een steunbetuiging van de Getty Foundation in Los Angeles, die in 2015 180.000 dollar heeft bijgedragen aan de restauratie van woningcomplex Het Schip.

Positieve beoordeling

Eind september vonden meerdere partijen in de raad dat er een oplossing moest worden gevonden voor instellingen die ondanks een positieve beoordeling in de problemen zijn gekomen, zoals Museum Het Schip, het Amsterdamse Bostheater en de Stichting Educatieve Projecten. De VVD stelde voor ook andere niet-gesubsidieerde instellingen te bezien, desnoods buiten het Kunstenplan om.

Cultuurwethouder Touria Meliani liet er echter geen misverstand over bestaan dat daar geen ruimte voor is. “Zelfs de instellingen die nu blij zijn dat ze subsidie krijgen, weten niet hoe het ze de komende jaren zal vergaan. Wat het college doet, is ervoor zorgen dat er een basis overblijft. We kunnen niet alles doen; dat wil ik hier expliciet zeggen.”

Roegholt: “De gemeente moet zich hardmaken voor het voortbestaan van Museum Het Schip. De wethouder van cultuur moet achter ons komen staan. Ik heb geen verstand van de gemeentebegrotingen, maar als ze ons belangrijk vinden, moet ergens geld worden gevonden. Het gaat om 1,5 ton, niet om miljoenen.”

Plein Theater

Ook het Plein Theater heeft problemen, doordat de aanvraag voor vierjarige subsidie door het AFK niet is gehonoreerd. Hoewel het 38 jaar oude theater een jarenlange subsidierelatie met Stadsdeel Oost heeft, komt het niet in aanmerking voor coronanoodsteun.

Het theater is daarom eind oktober een crowdfundingsactie begonnen. Ook bood directeur Berith Danse een petitie aan wethouder Meliani aan. Die was begripvol, maar liet ook bij die gelegenheid weten dat haar middelen beperkt zijn. “We kunnen als gemeente veel en willen veel, maar het geld is op. We zullen pleiten bij het Rijk voor plekken zoals het Plein Theater, maar we kunnen nu niets toezeggen.” Danse hoopt niettemin dat de raad met een oplossing komt; met 130.000 euro kan het Plein Theater alweer even vooruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden