Nieuws

Voorstel: Weesperstraat versmallen tot één rijbaan

De Weesperstraat wordt permanent versmald als het aan verkeerswethouder Egbert de Vries ligt. Hij wil dat de drukke straat ter hoogte van het Namenmonument definitief één rijbaan krijgt in plaats van de huidige twee.

Marc Kruyswijk
null Beeld JAKOB VAN VLIET
Beeld JAKOB VAN VLIET

Op het moment is er bij het Namenmonument al een tijdelijke versmalling in verband met werkzaamheden. De Vries heeft nu het voornemen die versmalling definitief te maken.

Over de Weesperstraat wordt al jaren gesteggeld, aangezien het beleid van de gemeente erop gericht is auto’s zoveel mogelijk via de Ringweg óm de stad te leiden in plaats van er dwars doorheen. Een proef met het geheel afsluiten van de straat is onlangs op het laatste moment uitgesteld vanwege de renovatie van de Piet Heintunnel: beide projecten beïnvloeden elkaar en het experiment zou te weinig informatie opleveren.

Verraste reacties

De mededeling van de wethouder stuitte op verraste reacties van gemeenteraadsleden. Stijn Nijssen (VVD): “Ik vind het vrij ongelukkig dat de wethouder zo tussen neus en lippen door even probeert alsnog een versmalling door te voeren, hoewel er in de raad keihard afgesproken is dat we nu niet aan de inrichting en doorstroming van de Weesperstraat komen. Wat mijn fractie betreft gaat dat dan ook niet gebeuren. Hoe dan ook is er eerst een debat nodig in de gemeenteraad. De wethouder moet dit niet in een korte mededeling proberen er tussendoor te moffelen.”

D66’er Jan-Bert Vroege zegt de behoefte aan meer ruimte voor de voetganger bij het monument te begrijpen. “Maar de besluitvorming moet wel ordentelijk verlopen.”

De Vries stelt dat het handig is de wegversmalling nu door te voeren, omdat er toch al wordt gewerkt. Anders zou de straat opnieuw op de schop moeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden