Voorman Amsterdamse horeca: ‘Horecasluiting zal tot rellen leiden’

De Amsterdamse horeca is woest op de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. In een gesprek vrijdagmiddag met burgemeester Halsema heeft branchevereniging Horeca Nederland gewaarschuwd voor de kans op rellen, zoals eerder al in Den Haag en Utrecht.

Herman Stil en Ruben Koops
 Pim Evers. Beeld Marc Driessen
Pim Evers.Beeld Marc Driessen

Zoals donderdag al uitlekte moeten vanaf dit weekend cafés en restaurants om 00.00 uur het licht aandoen en een uur later de deuren sluiten. Ook mogen er maximaal vijftig bezoekers tegelijkertijd binnen zijn.

“Wij vinden dit totaal ongeloofwaardig,” zegt voorzitter Pim Evers van Horeca Nederland, afdeling Amsterdam. “Er wordt met meerdere maten gemeten. Wij mogen straks vijftig man binnen hebben, maar dit weekend worden de voetbalclubs uitgezonderd.”

Evers voorziet ‘een chaos’. “We zien dat ook vanuit de politie- en boabond die zich hebben uitgesproken tegen vervroegde sluiting van de horeca. Die kunnen dit niet handhaven. Dit zorgt voor een bende op straat. Mensen gaan niet om middernacht naar huis om een boekje te lezen.”

De voorzitter van de horecabond is er zeker van dat vroege sluiting leidt tot afterparty’s in parken, thuis of op andere plekken waar geen zicht is op het naleven van de coronamaatregelen. “Hiermee jaag je jongeren de illegaliteit in. Iedereen gaat zich tegen het beleid verzetten met de kans op rellen. Dat hebben we al gezien in Den Haag en Utrecht.”

Brandhaarden

Evers snapt niet waarom juist de horeca wordt aangepakt. “De brandhaarden zitten in Nieuw-West en Zuidoost, rondom thuisfeesten en religieuze bijeenkomsten. Je laat nu de horecabranche bloeden voor twee stadsdelen en ons goede gedrag van de afgelopen weken. Er zijn geen cijfers waaruit blijkt dat de horeca zo hard moet worden aangepakt. Van 150.000 bezoekers die we per week trekken zijn er 130 besmet gebleken.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens Evers is burgemeester Halsema ook ongelukkig met de maatregel. “De burgemeester slaat niet hard genoeg op tafel. Ze zegt: ik ben er ongelukkig mee, maar ik moet het nu eenmaal doen. Ze moet tegen minister De Jonge zeggen: ik krijg dit in Amsterdam niet voor elkaar. Ook de burgemeester van Utrecht is het er niet mee eens. Als burgemeesters dit vinden, waarom slaan ze dan niet harder op tafel?”

Chaos

Evers gaat ‘zijn achterban waarschuwen’. “Maar de chaos is zo groot dat we die niet meer in toom hebben. We gaan aan Den Haag laten weten dat het dit niet wordt. Deze focus is verkeerd.”

“Er zijn ondernemers die het aan gaan kijken, er zijn ondernemers die nu mensen gaan ontslaan. Maar het steunpakket is er niet. Met het nieuwe pakket dat eraan komt wordt de steun steeds minder, terwijl de schade groter wordt. Er is nog niet eens een besluit over de winterterrassen, omdat de politiek het nu gaat hebben over terrasverwarming. Verbijsterend.”

Reactie Halsema

“We nemen afstand van de uitspraken van Pim Evers,” laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten. “Halsema is zich zeer bewust van de mogelijke negatieve effecten van mogelijke maatregelen in de horeca, maar we steunen beslissingen van de minister in het belang van de volksgezondheid.”

“Regelmatig regulier overleg met onze Amsterdamse horeca is heel belangrijk en zetten we uiteraard voort. Pim Evers neemt verder geen deel meer aan dit vertrouwelijk overleg. Waarschuwen voor rellen zoals in Den Haag en Utrecht zijn kwalijk, want die hadden niets te maken met horeca.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden