Nieuws

Voorlopige uitslag: PvdA de grootste in waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Op basis van 90 procent van de stemmen wordt PvdA de grootste partij in waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De voorlopige verkiezingsopkomst voor dat waterschap is 52 procent, 3 procentpunt hoger dan in 2019.

Het Parool
Stemformulieren in de RAI waar stemmen worden geteld. Beeld ANP
Stemformulieren in de RAI waar stemmen worden geteld.Beeld ANP

PvdA komt in de voorlopige uitslag op 6 zetels, 2 meer dan in 2019. Hiermee zou PvdA de VVD verslaan, die vier jaar geleden met 5 zetels de grootste werd. Dit jaar zou VVD op 4 zetels komen. Volgens de verwachting wordt Water Natuurlijk (een samenwerkingsverband van D66, GroenLinks en Volt) komt op 5 zetels (plus 1).

De landelijk succesvolle BoerBurgerBeweging komt waterschap Amstel, Gooi en Vecht binnen met 3 zetels. 50Plus en ChristenUnie zouden volgens de prognose uit het waterschap verdwijnen. Beide partijen raken waarschijnlijk hun enige zetel kwijt. Het CDA houdt 1 van de 2 zetels over.

Problemen bij Waternet

Het waterschap kampt met forse financiële problemen en achterstallige belastingopbrengsten. Dat hangt samen met automatiseringsproblemen bij Waternet, de uitvoeringsorganisatie van het waterschap waar het onrustig is door personele wisselingen in de top. De PvdA vertrouwt erop dat de grootste moeilijkheden inmiddels zijn opgelost en steunt een plan voor een nieuwe wijze van aansturen van Waternet.

Hollands Noorderkwartier

Voor waterschap Hollands Noorderkwartier, waar een deel van Amsterdam-Noord onder valt, is inmiddels 99 procent van de stemmen geteld. Daar wordt nieuwkomer BBB de grote winnaar met maar liefst 6 zetels. Ook Partij voor de Dieren (2 zetels) en Belang van Nederland (1 zetel) komen nieuw in het waterschap.

Partij Groen, Water & Land verliest 2 van haar 7 zetels en is daarmee niet meer de grootste, maar de tweede partij. Ook PvdA, Water Natuurlijk, CDA, 50Plus en de Algemene Waterschapspartij verliezen 1 zetel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden