PlusUitleg

Voorlopig nog geen bezoek bij verpleeghuizen. Hoe valt dat nieuws bij betrokkenen?

Verpleeghuizen kregen deze week te horen dat de bezoekregeling vooralsnog niet versoepeld zal worden. Zorgorganisaties als Amsta en Cordaan leggen uit hoe het nieuws is gevallen en wat het met de bewoners en familieleden doet.

Hanneloes Pen
De quarantainer voor woonzorgcentrum De Buitenhof in Buitenveldert. Beeld Jean-Pierre Jans
De quarantainer voor woonzorgcentrum De Buitenhof in Buitenveldert.Beeld Jean-Pierre Jans

1. Hoe kwam het nieuws binnen bij het personeel van verpleeghuizen, bewoners en hun familieleden dat er nog geen bezoek is toegestaan?

De bewoners en hun familieleden reageren wisselend op het besluit. De meesten hebben begrip en zien de noodzaak ervan in. Sommigen zijn teleurgesteld en boos, omdat ze nog langer hun geliefde moeten missen. Anderen zijn opgelucht omdat ze bang zijn dat openstellen voor bezoek het virus de kans geeft binnen te dringen. Een naaste van een Amsta-bewoner mailde: ‘Hoe moeilijk het ook is, ik sta voor meer dan 100% achter de maatregel.’

Het personeel zag de verlenging al aankomen. Op een locatie van Cordaan waar nog niemand besmet is, heerst zelfs meer dan begrip over de verlenging.

2. Wat zijn de effecten op de bewoners nu zij al wekenlang geen bezoek ontvangen?

De neerslachtigheid van de bewoners neemt toe. Bewoners hebben verdriet dat ze hun familie niet kunnen zien. Sommigen begrijpen het niet goed. Op de somatische afdeling van Cordaan knelt het omdat mensen niet meer naar buiten kunnen gaan voor een boodschap of een wandeling.

De bewoners van verpleeghuizen wonen in leefgemeenschappen waardoor de eenzaamheid minder snel toeslaat. Voor hen worden nu extra activiteiten georganiseerd. Aandacht en afleiding zijn wel zo prettig.

3. Hoe verloopt het contact nu tussen de bewoners van verpleeghuizen en hun familie?

Er wordt veel aan videobellen gedaan en zwaaien vanachter het raam. Medewerkers ondersteunen hun bewoners met beeldbellen via Skype, Whatsapp of Facetime. Sommige afdelingen van Amsta hebben Familienet, een online platform. Daarnaast doet Amsta aan ‘beeldwandelen’, waarbij een vrijwilliger met een telefoon allerlei belangrijke plekken uit het leven van een bewoner langsgaat.

Cordaan heeft een ‘Quarantainer’ - een container met glazen scheidingswand – bij de verpleeghuizen Buitenhof en Beth Shalom ingezet. Een volkszanger werd met een hoogwerker omhooggetild bij het verpleeghuis in Diemen zodat de bewoners op hun balkon konden luisteren. Bij de locatie Anton de Kom in Zuidoost zijn familieleden omhoog getakeld met een hoogwerker.

4. Komen er nieuwe veilige ontmoetingsruimtes?

De zorginstellingen werken hard aan veilige ontmoetingsmogelijkheden. Bij Amsta worden volgende week zowel binnen- als buitenshuis zogenaamde babbelhuisjes en babbelhoekjes gecreëerd, waar bewoners en naasten elkaar veilig achter glas even kunnen zien en horen.

Cordaan is druk bezig de anderhalve meter afstand zo goed mogelijk te organiseren. Er wordt gedacht aan gemarkeerde routes, meer ruimtes tussen de tafels in de restaurants en aparte ontmoetingsruimtes.

5. Zijn er families die hun geliefde naar huis hebben gehaald?

Bij Amsta Karaad van Amsta, waar bewoners met een verstandelijke beperking worden begeleid, hebben een paar families besloten hun geliefde in huis te nemen. Amsta heeft regelmatig contact met hen en begeleidt op afstand. Een bewoner die tijdens de coronacrisis het huis verlaat, kan tussentijds niet terug wegens de kans op besmetting voor de andere bewoners.

Bij Cordaan is het nog niet voorgekomen dat familieleden hun dementerende vader of moeder naar huis hebben gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden