Nieuws

Voor het eerst in 108 jaar krijgt de Amsterdamse Reddingsbrigade een plek aan het water

De Amsterdamse Reddingsbrigade gaat structureel toezicht houden op IJburg. Een mijlpaal: voor het eerst in het 108-jarig bestaan krijgt de brigade een eigen plek aan het water. Daarvoor zijn nog wel enthousiaste strandwachten nodig.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hangmatten, winkeltjes, een patatkraam: Walter Weg, voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade, noemt wat dingen op die het stadsstrand op IJburg de komende jaren nog aantrekkelijker zullen maken voor Amsterdammers die ’s zomers hun hete huizen willen ontvluchten. Tel daarbij de bewoners op van de wijken die nog in aanbouw zijn en je zit op een mooie dag al gauw aan zo’n 7000 strandgangers, schat hij.

Fijn natuurlijk, zo’n goed te bereiken stadsstrand – maar dat betekent ook een grotere kans op ongelukken. Vorige zomer overleden er twee mensen na verdrinking. Daarom zal vanaf 1 mei midden op het strand een reddingspost verrijzen, bekostigd door stadsdeel Oost. Een mijlpaal: voor het eerst in het 108-jarig bestaan krijgt de brigade een eigen plek aan het water. Die blijft voor onbepaalde tijd staan en zal vooralsnog in de weekenden en op drukke dagen bemand worden.

Nieuwe lifeguards

Voorzitter Weg is met zijn team hard bezig nieuwe lifeguards te werven. De 23 vrijwilligers die nu – vaak al jaren – bij de brigade werken, zijn niet genoeg om de nieuwe post structureel te bemannen. “We werven voornamelijk via sociale media, maar leggen ook flyers neer bij de supermarkt op IJburg. En we roepen mensen op om naar onze digitale bijeenkomst op 14 april te komen,” vertelt Weg.

Hij is nu een week bezig en heeft inmiddels tien aanmeldingen binnen. Vooraf wordt gekeken of vrijwilligers geschikt zijn, waarna ze een opleiding wordt aangeboden. “Ze moeten natuurlijk wel een béétje conditie hebben,” zegt Weg grappend. De wens is om minimaal twintig nieuwe vrijwilligers te werven, zodat op drukke zomerdagen minstens zes strandwachten paraat staan.

Diversiteit

Zelf zit Weg, die veelal nieuwe vrijwilligers opleidt, 27 jaar bij de reddingsbrigade en zijn vrouw, secretaris van de club, al 41 jaar. Hij spreekt van een echt teamgevoel onder de 23 leden. Weg: “Als het echt nodig is, kunnen we hard en eerlijk zijn tegen elkaar. We zijn een hele hechte en diverse club: zwart, wit en met verschillende geloven en geaardheden – iedereen moet zich welkom voelen bij ons. Daar staan we voor.”

Buiten het feit dat zwemmers op IJburg zich vanaf komende zomer veiliger wanen, biedt de nieuwe post ook kansen voor de reddingsbrigade. Weg heeft al plannen genoeg. “We kunnen workshops zwemmend redden gaan geven op het strand, en misschien wel zwemlessen in open water.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden