PlusTen Slotte

Voor Groenewegen was Ko Zieleman (1933-2021) de allerbeste opa

Voor vele liefhebbers was hij de beste Amsterdamse framebouwer van racefietsen, voor wielerprof Dylan Groenewegen was hij de beste opa die hij zich kon wensen. Ko Zieleman overleed afgelopen nacht op 88-jarige leeftijd.

Thomas Sijtsma
Ko Zieleman in de werkplaats, in de jaren zeventig. Beeld Privéarchief
Ko Zieleman in de werkplaats, in de jaren zeventig.Beeld Privéarchief

Ooit rook Ko Zieleman zelf aan het bestaan van wielerprof, maar zijn vriendin Annie wilde trouwen en dus keerde de Amsterdammer terug uit Italië. Daar stortte hij zich op het ambacht van framebouwer. Hij leerde het vak van zijn vader Ko senior. Samen konden ze uren vijlen aan de voorvork van een racefiets.

In zijn werkplaats in de Reggestraat in Zuid bouwde Zieleman vanaf de jaren vijftig de ene na de andere fiets. Geen Amsterdammer kon dat zoals hij. Zieleman was de man met het oog voor detail, een pietje precies, een vakman van het zuiverste soort. Wielerprofs en -kampioenen als Hennie Kuiper, Leo van Vliet en Michael Boogerd kwamen regelmatig naar Amsterdam voor een fiets van Zieleman.

Verzamelaar Willem van Binsbergen heeft een paar originele exemplaren van Zieleman in zijn collectie. “Het zijn misschien wel de meest gewilde fietsen van Nederland. Ze zijn zeldzaam en amper nog in goede staat te vinden.” Op verschillende fora van liefhebbers worden fietsen van de Amsterdamse framebouwer met elkaar gedeeld. “Hij maakte ze alleen op aanvraag, vervolgens deed Zieleman er alles aan om aan de wensen van de klant te voldoen.”

Trots was Zieleman op elk exemplaar dat hij bij een klant afleverde. Dat gevoel viel echter in het niets bij de liefde die hij voelde voor Dylan Groenewegen (27). Vanaf de jongste categorie in het wielrennen mistte hij zelden een wedstrijd van zijn kleinzoon. En als hij er een keer toch niet bij kon zijn, zat hij aan de buis gekluisterd om zijn oogappel aan te moedigen.

Zijn kleinzoon

De vreugde die door zijn lijf gierde bij de mooiste overwinning uit de carrière van Groenewegen, in 2017 op de Champs-Élysées, nam waanzinnige vormen aan. Zijn kleinzoon had de laatste rit van de Tour de France gewonnen en de beste sprinters ter wereld verslagen. Iedereen mocht dat weten.

De liefde was geheel wederzijds. Nadat Zieleman al was gestopt met het bouwen van frames, trok hij zich nog één keer terug in de werkplaats voor de zevenjarige Groenewegen. Het Amsterdamse jochie kreeg een Zieleman, met de hand in elkaar gezet. Hij reed er zijn eerste wedstrijden op.

De fiets in de kleuren paars, geel en wit heeft nog steeds een speciale plek in het huis van Groenewegen. “Ik bewaar hem thuis. Het is een echte met ‘Type Special’ op de stalen buis en een Z boven in de voorvork,” zei hij enkele jaren geleden in Het Parool.

Dat Groenewegen zich richtte op de massaspurts was geen toeval. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij sprinter wilde worden. “Net als opa toen hij jong was.”

Onverwoestbare band

Na zijn pensioen nam schoonzoon Gerrie Groenewegen, de vader van Dylan, de zaak over. Opa woonde er nog lang boven. Zo was zijn grote liefhebberij, de fiets, nooit ver weg. Vaak hinkte hij even naar beneden de trap af om rond te kijken in de werkplaats. Vooral wanneer zijn kleinzoon er zat voor een koffiestop tijdens zijn trainingen.

De twee hadden een onverwoestbare band. Groenewegen vond het dan ook moeilijk dat zijn opa op 2 januari de geboorte van zijn eerste zoon Mayson niet kon meemaken, zo liet hij weten in een emotioneel bericht op sociale media. De gezondheid van Zieleman liet het niet toe.

Groenewegen, die niet bereikbaar was, deelde dinsdagochtend het overlijden. ‘Helaas hebben we vannacht afscheid moeten nemen van mijn opa Ko Zieleman. Voor sommigen de beste framebouwer van Amsterdam, voor mij de beste opa.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden