Vomar mocht teamleider die vocht met agressieve klant niet ontslaan

Supermarktketen Vomar mocht een 21-jarige teamleider niet ontslaan nadat hij een klant met fysiek geweld een winkel in West uit werkte. Ook moet zijn achterstallig loon worden uitbetaald. Dat heeft de Amsterdamse kantonrechter besloten.

Tahrim Ramdjan
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De man, die al bijna zes jaar in dienst is bij de supermarkt, werkte bij een vestiging in Amsterdam-West. Hij probeerde op zaterdag 13 februari de klant de winkel uit te werken, nadat die klant vier dagen eerder een caissière fysiek en verbaal had belaagd.

Toen de klant die zaterdag weer de winkel binnenkwam, meldde de caissière zich bij de teamleider omdat ze zich niet veilig voelde. De 21-jarige teamleider wilde de klant een winkelverbod opleggen, maar het gesprek liep uit op een schermutseling. Hij heeft toen geprobeerd de klant uit de winkel te verwijderen en gebruikte daarbij fysiek geweld.

De teamleider meldde het incident bij zijn leidinggevende, die hem na het zien van camerabeelden op staande voet ontsloeg.

Geen training

Uit de beelden blijkt volgens de rechtbank echter dat de winkelmedewerker probeerde om de klant met lichte dwang naar achter te trekken. Die verloor echter zijn evenwicht en viel; daarna haalde de teamleider met zijn vuist uit naar de klant en vielen er klappen over en weer.

De rechter stelde vorige week dinsdag dat winkelpersoneel zeer terughoudend moet zijn met fysiek gedrag tegenover klanten, hoewel het ‘soms noodzakelijk kan zijn om bijvoorbeeld het eigen personeel te beschermen’. De man was bovendien enkele maanden in dienst als teamleider en had nog geen training over omgaan met agressieve klanten gehad.

Vomar moet de teamleider daarom weer in dienst nemen. Ook krijgt hij zo’n 5700 euro aan brutoloon sinds zijn ontslag terug.

Het had weliswaar voor de hand gelegen om de beveiliger van de winkel in te schakelen, zegt de rechter, maar die was in geen velden of wegen te bekennen. Dat noemt de rechtbank ‘bijzonder, aangezien er toch een behoorlijke commotie in de winkel gaande moet zijn gewest’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden