Nieuws

Volledig elektrische veerponten gaan in najaar varen over Noordzeekanaal

Het GVB introduceert samen met de gemeente Amsterdam dit najaar een nieuwe, volledig elektrische veerpont. De komende jaren gaan er vijf nieuwe boten over het Noordzeekanaal varen, te beginnen bij de gemeente Velsen.

Daan van Acht
Op de nieuwe schepen kunnen per oversteek maximaal twintig auto’s, vier vrachtwagens of 400 passagiers mee.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Op de nieuwe schepen kunnen per oversteek maximaal twintig auto’s, vier vrachtwagens of 400 passagiers mee.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De huidige veerponten die over het Noordzeekanaal varen, dateren uit de jaren dertig. De vervanging is een mooie gelegenheid om volledig in te zetten op duurzame schepen, zegt een GVB-woordvoerder.

De afgelopen jaren vervoerden de veerponten over het Noordzeekanaal jaarlijks meer dan 350.000 auto’s en vrachtauto’s. Op de nieuwe schepen kunnen per oversteek maximaal twintig auto’s, vier vrachtwagens of 400 passagiers mee. Huisman: “De nieuwe schepen beschikken over een flexibel dek. Ziet een schipper bijvoorbeeld veel fietsers aan de kant staan, dan kan met behulp van beweegbare relingen het passagiersdek worden vergroot.”

Testvaren

Als alles volgens planning verloopt, kan er binnenkort gestart worden met testvaren en wordt in het vierde kwartaal van dit jaar de nieuwe Velserpont in de dienstregeling opgenomen. Daarna volgen ook de Hempont bij Zaandam en de Buitenhuizerpont tussen Spaarndam en Assendelft.

Eerder introduceerde het GVB al duurzame IJveren, waaronder eentje vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Die moeten de groei van het aantal passagiers tussen Noord en het centrum opvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden