Nieuws

Volkstuinders vangen bot bij Raad van State over herinrichting De Toekomst

De bezwaren van volkstuinders zijn geen reden om de plannen voor de herinrichting van trainingscomplex De Toekomst van Ajax te herzien. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Olaf Heyblom
De Toekomst wordt onderdeel van de nieuwe stadswijk De Nieuwe Kern. Beeld Tuinpark Nieuw Vredelust
De Toekomst wordt onderdeel van de nieuwe stadswijk De Nieuwe Kern.Beeld Tuinpark Nieuw Vredelust

Trainingscomplex De Toekomst wordt onderdeel van de nieuwe stadswijk De Nieuwe Kern. Naast het nieuwe trainingscomplex, met plannen voor een klein stadion, is er ruimte voor 4500 woningen, bedrijven, kantoren, sport, horeca en recreatie. Het gebied ligt in de gemeente Ouder-Amstel tussen Amstel Business Park, station Duivendrecht en de Johan Cruijff Arena.

Om de nieuwe wijk te realiseren moet volgens de structuurvisie een deel van de volkstuinen in het gebied verdwijnen. Het gaat om de volkstuinen in park Nieuw Vredelust en een strook van Tuinpark Ons Lustoord. In de plannen voor de nieuwe wijk is een bestemmingsplan opgenomen voor uitbreiding van De Toekomst.

Tegen dat bestemmingsplan spanden de Bond van Volkstuinders en de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders een zaak aan. De tuinders vinden dat de nieuwe stadswijk op het terrein van het trainingscomplex gebouwd moet worden en niet op het stukje land dat dienstdoet als volkstuin. Volgens de tuinders heeft de gemeenteraad van Ouder-Amstel onvoldoende onderzoek gedaan naar hun plan en brengt de nieuwe inrichting van het trainingscomplex dit alternatief verder buiten beeld.

Bezwaren van tafel

De Raad van State gaat niet mee in de bezwaren van de volkstuinders. Volgens de hoogste bestuursrechter is er rechtmatig gecommuniceerd over de plannen, zijn die niet onzorgvuldig voorbereid en stond de gemeenteraad van Ouder-Amstel in zijn recht toen die een apart bestemmingsplan voor De Toekomst opstelde.

Dat betekent niet direct dat de volkstuinen moeten verdwijnen. De suggesties van de tuinders voor een alternatief voor het oefenterrein en voor het maken van één bestemmingsplan zijn niet overgenomen. De tuinders zien in de uitspraak aanknopingspunten om verder in verzet te komen tegen woningbouw op hun terreinen.

Update 17 maart

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Raad van State heeft bepaald dat volkstuinders moeten wijken voor de bouw van een nieuwe wijk. Dat is te kort door de bocht. De Raad van State heeft alleen uitspraak gedaan over de bezwaren van volkstuinders tegen de plannen voor De Toekomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden