Amsterdam Bewaar

Vogelaarwijken Amsterdam gaan vooruit

Minister Eberhard van der Laan (L) is de opvolger van de toenmalige minister Ella Vogelaar, naar wie de Vogelaarwijken vernoemd zijn. Foto ANP
Minister Eberhard van der Laan (L) is de opvolger van de toenmalige minister Ella Vogelaar, naar wie de Vogelaarwijken vernoemd zijn. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De bewoners van de Amsterdamse Vogelaarwijken zijn in 2009 veel beter betrokken bij het opknappen van hun buurt. De Amsterdamse wijken scoren allemaal een voldoende.

De Baarsjes en de Transvaalbuurt doen het nog het beste, volgens onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Osdorp scoort een mager zesje, omdat de wijkaanpak er meer  uitgaat van de 'professionals' (ambtenaren en welzijnswerkers, bijvoorbeeld) dan van de bewoners.

Maar daarmee scoort de Amsterdamse wijkaanpak beduidend beter dan die in Rotterdam en Utrecht. Vorig jaar werd de participatie van bewoners in de Amsterdamse wijken nog veruit als slechtste beoordeeld. In De Baarsjes, Bos en Lommer, Overtoomse Veld en Geuzenveld konden de onderzoekers toen zelfs geen bewoners vinden die iets zinnigs over de aanpak konden zeggen. In Zuidoost en de Indische Buurt kozen de stadsdelen er toen bewust voor de bewoners nog niet bij de plannen te betrekken.

De toenmalige minister Ella Vogelaar kondigde daarop aan dat gemeenten die hun bewoners niet lieten meepraten, zouden worden gekort. De bedoeling van de Vogelaarwijken was immers bewoners meer dan ooit bij hun wijk te betrekken.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken, dat opkomt voor bewoners van achterstandswijken. Het LSA concludeert tevreden dat bij de uitvoering al meer rekening wordt gehouden met de bewoners dan bij het maken van de plannen. (HET PAROOL)