Plus

Voetbalster Noura O. verhaalt over ‘onverwachte’ dood Omar Essalih, maar blijft in cel

De dood van crimineel Omar Essalih (29), die in mei 2020 met zijn eigen wapen werd omgebracht, was niet voorzien. Dat stelt het Amsterdamse voetbaltalent Noura O. (21). Volgens O. waren zij en Essalih samen met twee anderen op weg naar een bedrijfsinbraak, toen ruzie ontstond.

Paul Vugts
De plaats waar Omar Essalih werd doodgeschoten in de nacht van 2 op 3 mei 2020. Beeld ANP
De plaats waar Omar Essalih werd doodgeschoten in de nacht van 2 op 3 mei 2020.Beeld ANP

Medeverdachte Ismail el B. (21) zal de politie binnenkort ook zijn visie op de zaak geven. Dat zei zijn nieuwe advocaat Jan Sneep donderdag tijdens een inleidende zitting over de gewelddadige dood van de beruchte crimineel Essalih uit De Pijp, die ‘Centjes’ werd genoemd omdat hij alles zou doen voor geld.

Nadat ze haar afgeronde strafdossier had ontvangen, doorbrak Noura O. onlangs haar zwijgen en heeft ze twee dagen lang haar verhaal gedaan bij de recherche.

Haar relaas komt erop neer dat ze zich door de drie jonge mannen, ‘die ze nauwelijks kende’, had laten overhalen de gestolen BMW te besturen waarmee ze op weg waren om te gaan inbreken in een bedrijf. Daarom hadden de verdachten werkhandschoenen gekocht en droegen ze meerdere lagen kleding.

Onderweg ontstond volgens haar een ruzie die hoog opliep, en hoorde ze een knal. Toen ze een scherpe bocht nam, zou Omar Essalih vanaf de bijrijdersstoel op haar zijn gevallen. Dat verklaart volgens haar dat zijn bloed later op haar kleding werd gevonden, die was achtergelaten in een appartementencomplex aan de Dirk Vreekenstraat. In een van de jassen die daar lagen zat het vuurwapen waarmee Essalih was doodgeschoten. De broer van het slachtoffer herkende het als Omars eigen wapen.

De ruziënde mannen zouden zijn uitgestapt, Noura O. zegt dat ze de BMW netjes wilde parkeren. Op de hoek van de Panamalaan en de Borneolaan werd Essalih in hoofd en borst geschoten en overleed ter plekke. O. stak de BMW in brand.

Paniek

Advocaat Guy Weski van Noura O. vroeg de rechtbank haar vrij te laten omdat uit het lijvige dossier en haar verklaring volgens hem niet blijkt dat zij bij Essalihs dood betrokken was.

“De verdachten droegen geen gezichtsbedekking zoals bivakmutsen, het slachtoffer is met zijn eigen vuurwapen doodgeschoten en de auto is vlak bij het gedode slachtoffer in brand gestoken,” zei Weski. “Dat duidt niet op een liquidatie, maar op paniek en stress om iets dat vreselijk uit de hand is gelopen.”

Dat zijn cliënt nu pas spreekt, is niet zozeer omdat ze haar afgeronde dossier had ontvangen, maar omdat ze het geschonden vertrouwen in de rechtspraak heeft hervonden. Onlangs is ze na een strafeis van drie jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij een aanslag met een explosief op een woning in Rotterdam.

‘Merkwaardige verklaring’

Dat O. mee op pad ging voor een bedrijfsinbraak, met ‘jongens die ze nauwelijks kent’, wijt raadsman Weski aan haar beïnvloedbaarheid, angst en gebrek aan zelfvertrouwen.

“Aan de psycholoog heeft ze verteld hoe ze van jongs af is gekleineerd door haar vader en broers, die haar sloegen,” zei Weski. “Ze wil zich groot voordoen, vindt aandacht van mannen leuk en heeft snel het gevoel te worden afgewezen.”

De officier van justitie noemde O.’s recente verklaring ‘op zijn zachtst gezegd merkwaardig’ en houdt vol dat ze de moord op Essalih mede pleegde.

Evenals het Openbaar Ministerie ziet de rechtbank nog voldoende aanwijzingen dat zowel Noura O. als Ismail el B. betrokken was bij het doodschieten van Essalih.

De zaak gaat op 15 juli verder met weer een inleidende zitting. De inhoudelijke behandeling van het dossier is voorzien in november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden