Nieuws

Voetbalster Noura O. beschrijft zichzelf als grote crimineel

In een dagboek en rapteksten die zijn gevonden in de cel van Noura O. (20), verwijst de Amsterdamse voetbalster volgens justitie naar ‘misdrijven die ze uitgevoerd zou hebben’. O. wordt onder meer verdacht van de moord op crimineel Omar Essalih (29).

Paul Vugts
Tekening van Noura O. in de rechtbank.  Beeld Aloys Oosterwijk / ANP
Tekening van Noura O. in de rechtbank.Beeld Aloys Oosterwijk / ANP

“Ze lijkt zichzelf als grote crimineel te zien en nog groter te willen groeien.” Dat zei een van de aanklagers woensdag op de eerste inleidende zitting in de zaak over de moord op Essalih in de nacht van 2 op 3 mei, op de hoek van de Panamalaan en de Borneolaan.

Noura O. wandelde de rechtszaal binnen met een getinte bril op, een bandana om en met een capuchontrui aan van het populaire kledingmerk Balenciaga met daaronder dure sportschoenen. Haar medeverdachte Ismail el B. bleef weg.

De recherche is ervan overtuigd dat Noura O. en Ismail el B. ‘de daders’ zijn die Omar Essalih hebben doodgeschoten.

Camerabeelden

Op camerabeelden van kort na de schietpartij zijn twee personen te zien die even verderop een appartementencomplex aan de Dirk Vreekenstraat binnengaan. Ze zijn volledig in het zwart gekleed, met capuchons en petten op.

De politie trof later op diezelfde plek in het trappenhuis onder meer twee jassen en werkhandschoenen aan met schotresten daarop. In één van de jassen zat in de rechterzak het vuurwapen waarmee Essalih in hoofd en borst was doodgeschoten.

Op de andere jas en één van de handschoenen zat DNA van Noura O., op een andere jas en handschoen zat DNA van Ismail el B. Op de spullen zat ook bloed van slachtoffer Essalih.

Scooter

Agenten die op weg waren naar de plek van de moord, zagen vlakbij die locatie en het appartementencomplex een scooter op het fietspad liggen met daarnaast een vrouw en een man. De vrouw, die de bestuurder was, tilde de scooter op. Zij gaf een volgens de politie valse naam op. Haar bijrijder legitimeerde zich als Ismail el B.

De gestolen BMW die de daders hebben gebruikt en die kort na het schieten in brand is gestoken vlakbij de plek waar Essalih op straat overleed, linkt justitie ook aan de verdachten. Overigens zijn daarin ook sporen van anderen gevonden.

Rond de moordlocatie bevond zich ook een Volkswagen Polo, vlakbij de BMW. Die was een dag eerder door Noura O. gehuurd. Zij en Ismail el B. zijn daarin gezien. De auto stond geregistreerd bij de Praxis in Amsterdam-Zuidoost, waar de later aangetroffen handschoenen lijken te zijn gekocht.

‘Berekenend en manipulatief’

De volgens een onderzoeker ‘berekenende en manipulatieve’ Noura O. werd in een tijdsbestek van slechts enkele weken aangehouden voor drie misdrijven: betrokkenheid bij een bomaanslag in Rotterdam, een poging tot inbraak in Amsterdam en de moord op Omar Essalih.

Daarom wil justitie dat ze wordt onderzocht door een psycholoog en psychiater. Haar advocaat Guy Weski vindt dat justitie allerlei onderzoeksresultaten aan elkaar knoopt die samen allesbehalve bewijzen dat zijn cliënt bij de moord betrokken was.

Getuigen zagen ‘mannen’ wegrennen, soms specifiek donkere mannen ‘met Antilliaanse of Surinaamse trekken’, dus niet zijn cliënt. Op de aangetroffen jassen en handschoenen zaten, behalve bloed van Essalih en DNA van de verdachten, ook sporen van anderen. Bovendien waren de sporen van de verdachten zwak.

‘Meer mogelijke betrokkenen’

Weski: “Er is geen enkel kledingstuk waarop naast bloed van Essalih enkel DNA zat van mijn cliënte. De jas waarin het wapen zat, heeft geen verband met mijn cliënte. De groep mogelijke betrokkenen is groter.”

Niemand heeft Noura O. op de moordplek of bij de BMW gezien, stelt Weski. Dat zijn cliënt mogelijk kort na de schietpartij met El B. op die scooter werd gezien, maakt volgens hem niet dat ze iets met de dood van Essalih te maken had, laat staan met de opzet daarop. Hij ziet de zaak ook niet als liquidatie, maar eerder als een uit de hand gelopen ruzie, waarmee zijn cliënt niets te maken heeft.

Ismail el B. was volgens zijn advocaat niet op de vlucht naar Marbella na de liquidatie, maar ‘gewoon op vakantie’.

‘Ik wil niet als volgende worden begraven’

Noura O. las een handschreven verklaring voor. Ze vreest voor haar leven en heeft daarom nog geen verklaring afgelegd over de inhoud van de zaak. “Ik wil niet de volgende zijn die moet worden begraven.”

De beelden en spullen uit het appartementencomplex zeggen niets, vindt ze. “Waarom zouden die personen op de beelden na een liquidatie een flat in gaan vol camera’s?”

“Ik ga hier niet zitten en mijn mond houden terwijl ik op alle mogelijke manieren word zwartgemaakt,” zei O. “Niet alleen door de media, maar ook door de officier van justitie. Ik ben al gestraft nog voordat de rechtbank uitspraak heeft gedaan. Hoe zit het met míjn leven, met mijn voetbalcarrière? Mijn vrijheid kunnen jullie me misschien wel afpakken, maar niet mijn talent!”

Op 4 februari volgend jaar vindt er opnieuw een inleidende zitting plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden