Voetbalclub AFC schikt in voor nieuwe woonwijk

Voetbalclub AFC wordt verplaatst. De club krijgt vijf kunstgrasvelden en een nieuw clubgebouw ten noorden van het huidige sportpark.

Het Parool
Impressie van het nieuwe sportpark. Beeld AFC
Impressie van het nieuwe sportpark.Beeld AFC

De contracten zijn vanmorgen getekend. Dit maakt wellicht een einde aan een jarenlang slepende discussie over de duurste sportclub van Nederland. De waarde van de grond onder AFC – in eigendom van de gemeente, alleen het clubgebouw is van AFC zelf – wordt geschat op 800 miljoen tot een miljard euro.

Het sportpark Goed Genoeg, in gebruik door AFC en een aantal scholen in de omgeving, ligt ingeklemd tussen de De Boelelaan, de Ring A10 en de Beethovenstraat. Ook na deze verhuizing liggen de velden op de duurste grond van Nederland. “We hebben met AFC wel andere locaties bekeken, maar de club vond de alternatieven niet goed genoeg,” zegt een woordvoerder van wethouder Udo Kock, die zelf niet beseft hoe grappig dat klinkt.

Ad Westerhof, voorzitter van AFC, toont zich tevreden. “Vanaf de jaren 90 heeft AFC met de gemeente gesproken over een nieuw sportpark met een clubhuis op de Zuidas. Het is onvoorstelbaar mooi dat het nu gerealiseerd gaat worden. AFC kan zo verder aan haar toekomst bouwen en haar ambities nog beter realiseren.”

Slimmer naast elkaar

De velden lagen eerst uitgesmeerd over het sportpark, zegt David van Traa, directeur Zuidas. “Nu komen ze slimmer naast elkaar te liggen. Er is een parkeergarage aangelegd, waardoor bovengronds ruimte is vrijgekomen. Door deze verhuizing ontstaat er ruimte voor een woonwijk met 1500 huizen en een school.”

Hoe logisch is het eigenlijk, dat een voetbalclub velden heeft op de duurste grond van Nederland? “Die discussie loopt al twintig jaar, en die zal ook nu nog steeds wel gevoerd worden,” zegt Van Traa. “Economisch is dit inderdaad niet de handigste oplossing. Maar als je wilt dat er mensen blijven wonen in een stad, zul je ook zorginstellingen moeten blijven bouwen, en scholen. En mensen willen ook sporten. Je kunt niet eindeloos voorzieningen blijven wegduwen. Het gaat niet alleen om geld.”

De renovatie wordt stapsgewijs uitgevoerd, zodat het sportpark gewoon gebruikt kan blijven worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden