LONDEN - Leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties en VN-personeel in Sudan (UNMIS) hebben kinderen onder de twaalf jaar misbruikt en verkracht.Dat schrijft de Daily Telegraph woensdag.

Volgens het blad begon het seksueel misbruik van de kinderen twee jaar geleden toen de UNMIS in Zuid-Sudan arriveerde om te helpen met de wederopbouw na 23 jaar burgeroorlog, aldus de krant.

Het blad baseert zich op een intern rapport dat al in 2005 is opgesteld door Unicef. De VN hebben het rapport nooit openbaar gemaakt en wilden dinsdag niet reageren op het bericht.Honderden slachtoffers

In Zuid-Sudan zijn sinds januari 2005 ruim 10.000 personeelsleden van de VN uit zeventig landen werkzaam. Volgens de krant kwamen binnen enkele maanden al de eerste berichten binnen over seksueel misbruik van kinderen.

De krant heeft verklaringen van meer dan twintig slachtoffertjes verzameld. De kinderen behoren tot de zogenoemde ''verloren generatie'' die gedurende de oorlog van hun ouders gescheiden zijn geraakt en op straat slapen in Juba, de regionale hoofdstad. Ze worden door VN-personeel opgepikt in hun auto's en gedwongen om seks met hen te hebben. Op deze wijze zouden honderden zijn misbruikt.Volgens The Daily Telegraph is ook de regering van Sudan op de hoogte van deze praktijken en zou zij zelfs een video hebben waarop te zien is dat drie VN-medewerkers uit Bangladesh seks hebben met drie kleine meisjes.

De kwestie is uiterst pijnlijk voor de VN. De nieuwe secretaris-generaal, Ban Ki-moon, zei juist dinsdag op zijn eerste werkdag dat hij ook een vredesmacht naar de westelijke Sudanese regio Darfur wil sturen. Hier zijn honderdduizden mensen omgekomen door de al drie jaar durende burgeroorlog waardoor miljoenen op de vlucht zijn geslagen. De Sudanese regering weigert vooralsnog een VN-vredesmacht toe te laten in Darfur. (ANP)