Amsterdam Bewaar

Vluchtelingengroep demonstreert bij woning Van der Laan

Een van de uitgeprocedeerde asielzoekers in april van dit jaar in één van de gekraakte panden waarin de vluchtelingen tot nu toe verbleven.
Een van de uitgeprocedeerde asielzoekers in april van dit jaar in één van de gekraakte panden waarin de vluchtelingen tot nu toe verbleven. © ANP

Vluchtgroep We Are Here demonstreert morgen bij de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan aan de Herengracht.

De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten voor 1 september het gekraakte pand van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten aan de Dapperstraat verlaten. Daar verblijft de groep sinds zondag.

De vluchtelingen zeggen ten einde raad te zijn. De groep van zestig mannen weet niet waar ze naar toe moeten en komen waarschijnlijk op straat te staan. De voormalige kunstacademie is inmiddels verkocht aan de gemeente, die er een middelbare school in wil vestigen. 

We Are Here noemt de huidige bed-, bad- en broodopvang ontoereikend, omdat vluchtelingen daarmee alleen 's nachts een dak boven hun hoofd hebben. Een groep van vijftig uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchttoren besloot zich echter vorige maand alsnog bij de GGD te melden voor de bbb-voorziening.