Vliegend grastapijt geland in Zuidoost als tijdelijk ‘stadspark’

Het tapijt, vlak voor station Bijlmer Arena. Beeld Randy da Costa
Het tapijt, vlak voor station Bijlmer Arena.Beeld Randy da Costa

Op het Hoekenrodeplein in Amsterdam Zuidoost is een grastapijt van 600 vierkante meter geplaatst. Het zogeheten ‘Flying Grass Carpet’ ligt de hele maand september vlak voor station Bijlmer Arena. In het pop-uppark worden de nodige activiteiten georganiseerd.

Het Parool

Het kunstgrastapijt draagt de naam Flying Grass Carpet omdat het van plein naar plein heel de wereld over ‘vliegt’. De afgelopen jaren heeft het initiatief al in onder meer Shanghai, Istanbul en Berlijn gelegen. Het tapijt is op initiatief van buurtorganisatie 11 United en in samenwerking met vastgoedbedrijf CBRE ‘geland’ in Zuidoost.

Het kleurrijke tapijt is bedoeld als plek voor ontspanning en activiteiten. Elke woensdag tot en met zaterdag is er een programma met eten, sport, kunst en muziek op het veld. Zo wordt er een silent disco georganiseerd en een poëzie-avond. Ook is er een minibibliotheek, De Smibliotheker, die huisvest in een oude kiosk.

Verbinden

Het enorme, kleurrijke tapijt strijkt niet voor niets neer op het Hoekenrodeplein, het verbindingsstuk tussen de Amsterdamse Poort en de Arena. De plek vraagt volgens 11 United om meer intimiteit; door de eentonige stenen en de hoge gebouwen om het plein heen is ‘de menselijke maat niet altijd voelbaar’.

Het tapijt bracht daar volgens Jorne Visser van 11 United gelijk verandering in. “Kinderen rennen, springen en spelen op de mat,” zegt hij. “Maar het materiaal is ook aantrekkelijk om lekker te gaan liggen of zitten.” Volgens Visser is een maand genoeg tijd om te illustreren wat een beetje groen voor de buurt kan doen.

United 11 is een samenwerking van de organisaties We The City, Pop-Up City, Vinger.nl en Ansah. Samen proberen zij de Poort en het Arenagebied nieuw leven in te blazen.

Het tapijt brengt groen op het 'versteende' plein. Beeld Randy da Costa
Het tapijt brengt groen op het 'versteende' plein.Beeld Randy da Costa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden