Amsterdam Bewaar

Vijzelstraat moet ruimer en leefbaarder worden

De Vijzelstraat krijgt een opknapbeurt
De Vijzelstraat krijgt een opknapbeurt © Floris Lok

Na het Muntplein en het Rokin staat ook de Vijzelstraat een opknapbeurt te wachten. De straat moet ruimer en leefbaarder worden.

De aanpak van de Vijzelstraat zat er al een tijdje aan te komen. Net als het Rokin en de Ferdinand Bolstraat maakt de Vijzelstraat onderdeel uit van de gemeentelijke Rode Loper (route vanaf het Damrak tot de Ferdinand Bolstraat waaronder de Noord/Zuidlijn straks doorloopt) en nu die twee straten weer strak in het pak zitten, kan de Vijzel ook wel een likje verf gebruiken.

Deze week startte de aanbesteding: binnenkort besluit de gemeente wie de opknapbeurt mag gaan uitvoeren. Het gaat om het gebied tussen de Munt en de Vijzelgracht.

In de toekomst mogen auto's nog maar 30 kilometer per uur rijden en krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte. Ook is de buurt in samenwerking met een ontwerper bezig met een plan voor bloembakken op straat, aan trammasten en gevels. Op de Herengracht- en Keizersgrachtbrug komen acht banken van vijf meter te staan.

Tijdens de herinrichting worden ook de drie bruggen gerenoveerd. Het werk moet in 2019 starten en duurt ongeveer tweeënhalf jaar. Volgens de gemeente kan de straat dan weer dertig jaar mee.