nieuws

Vijf prominente vrouwelijke hoogleraren van de UvA geportretteerd

Iconische vrouwelijke hoogleraren door Rogier Willems Beeld Jakob van Vliet
Iconische vrouwelijke hoogleraren door Rogier WillemsBeeld Jakob van Vliet

Een groepsportret van vijf vrouwelijke hoogleraren moet duidelijk maken dat de UvA geen mannenbolwerk meer is. ‘De Staalmeesteressen’ is donderdagmiddag onthuld.

Raounak Khaddari

Het overgrote deel van de geportretteerde hoogleraren die de gangen van de UvA Faculteit der Geesteswetenschappen sieren is man. Dat terwijl zes van de zeven hoogleraren die vorig jaar benoemd werden, vrouw zijn.

“Het is niet in verhouding,” zegt Fred Weerman, decaan van de faculteit geesteswetenschappen aan de UvA. “En vrouwelijke rolmodellen ontbreken.” Hij vond het daarom tijd voor verandering.

Op initiatief van de decaan portretteerde kunstenaar Rogier Willems vijf prominente vrouwelijke hoogleraren: Mieke Bal, hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap, José van Dijck, hoogleraar vergelijkende mediawetenschappen, Anne van Grevenstein, hoogleraar praktijk van conservering en restauratie, Aafke Hulk, hoogleraar Franse taalkunde en Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde.

Weerman: “We willen zichtbaar maken dat de faculteit allang geen mannenbolwerk meer is, noch wil zijn.”

Donderdagmiddag onthulden rector Karen Maex en collegevoorzitter Geert ten Dam onder aanwezigheid van onder andere geportretteerden het kunstwerk dat nu in de centrale hal van het Bushuis aan de Kloveniersburgwal hangt.

‘De Staalmeesteressen’

Hoewel er geen officiële naam is voor het schilderij van 1.80 bij 2 meter wordt het in de wandelgangen ‘De Staalmeesteressen’ genoemd. Dat is een knipoog naar Rembrandts schilderij De Staalmeesters. Daarop zijn louter mannen afgebeeld, aldus de UvA.

Wie het schilderij wil zien, kan gewoon het Bushuis binnenlopen.

De UvA-rechtenfaculteit zette afgelopen november een vergelijkbare stap. Daar hangt nu een portret van voormalig hoogleraar strafrecht Derkje Hazewinkel-Suringa. Dat was het eerste schilderij van een vrouw in de faculteitskamer van Rechten. Hazewinkel-Suringa was eveneens de eerste vrouw die in Nederland werd benoemd tot hoogleraar aan een rechtenfaculteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden