Nieuws
Viering Keti Koti vanwege verwachte drukte verplaatst naar Museumplein
De viering op zaterdag 1 juli van Keti Koti, het einde van de slavernij, wordt verplaatst van het Oosterpark naar het Museumplein. Volgens de organisatoren is het Oosterpark te klein, omdat in dit jubileumjaar een extra grote opkomst wordt verwacht.
Het is onverantwoord om dit jaar het Keti Koti Festival in het relatief bescheiden Oosterpark te houden, zegt Urwin Vyent, directeur van het Ninsee, dat de herdenking organiseert. “We willen voorkomen dat we straks mensen moeten oproepen om weg te blijven uit het Oosterpark.” Met de gemeente is donderdagmiddag urenlang overlegd over een alternatief voor het feest. Dat is het Museumplein geworden, waar in 2015 ook al eens het Keti Koti Festival werd gehouden.
Reden voor de bezorgdheid is de verwachte grote opkomst. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij feitelijk werd afgeschaft (na de formele afschaffing in 1863 moesten de tot slaaf gemaakten nog tien jaar doorwerken voor hun oude slavenhouders). Bovendien valt 1 juli op een zaterdag en komt koning Willem-Alexander naar Amsterdam. Gehoopt en verwacht wordt dat hij deze editie zal aangrijpen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.
De traditionele herdenking in het Oosterpark, bij het Nationale Slavernijmonument van Erwin de Vries, gaat wel gewoon door zoals gepland. Die begint om 14.00 uur. Een uur later barst dan het feest op het Museumplein los met optredens van Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en het Soul Gospel Choir. Vanaf het Museumplein is op grote schermen ook de herdenking in het Oosterpark te zien.