Vier stroopwafelzaken Van Wonderen failliet

Vier van de vijf stroopwafelzaken van Van Wonderen zijn failliet. Ook de patatzaak van het bedrijf sluit voorgoed de deuren. Alleen de vestiging in de Kalverstraat blijft nog bestaan.

Olaf Heyblom
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

“Ik zag geen toekomst meer,” zegt eigenaar Colin van Wonderen. “Het was al een zware winter en nu met de coronacrisis heeft het geen zin meer. Je kunt wel lenen en bijstorten, maar wat red je dan? Je weet ook niet hoelang het duurt.”

De vestigingen van Van Wonderen Stroopwafels op de Gasthuismolensteeg, Prinsengracht, Leidsestraat en de Nieuwe Spiegelstraat zijn voorgoed gesloten, net als de patatzaak Van Wonderen Frieten in de Runstraat. De locatie Kalverstraat moet wél weer open gaan na de coronacrisis.

Van Wonderen hoopte dat zijn zaken na een moeilijke periode weer zouden opbeuren. “De maanden maart, april en mei zijn doorgaans de beste maanden, maar je zag in februari de bezoekersaantallen al teruglopen. De kosten liepen gewoon door. Het was uitzichtloos.”

Ontruimd

Volgens verhuurder Ambuco van het pand in de Runstraat betaalde de huurder al een tijd geen huur meer. Daarop is een deurwaarder ingeschakeld die samen met de politie het pand heeft ontruimd. Zo’n ontruimingsvonnis wordt pas uitgesproken als er ten minste drie maanden huurachterstand is. Van Wonderen: “Dat klopt, ik hoopte dat met de zomeromzet weer recht te trekken. Maar die is dus helemaal weggevallen.”

De bedoeling is dat de locatie Kalverstraat na de crisis weer opent. Drie jaar geleden was dat de eerste stroopwafelzaak die Van Wonderen begon. “Die zaak loopt het beste. Daar moeten we nu ook geld in stoppen, zonder dat er omzet is. Ik verwacht dat mensen na de crisis gewoon weer naar ons komen. Maar het zou lang kunnen duren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden