PlusAchtergrond

Vier sneltests in ontwikkeling in Zuidoost

In Zuidoost worden vier sneltests ontwikkeld die volgens zorgminister Hugo de Jonge op korte termijn kunnen worden ingezet: een blaastest, twee van TNO en eentje die werkt met laser.

Jesper Roele
Minister Hugo de Jonge (midden) en burgemeester Femke Halsema (r) bezoeken een nieuwe testlocatie in Amsterdam-Zuidoost. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (midden) en burgemeester Femke Halsema (r) bezoeken een nieuwe testlocatie in Amsterdam-Zuidoost.Beeld ANP

In Zuidoost kunnen bezoekers van de testlocatie de klassieke test ondergaan, de zogenoemde PCR-test, en één van de vier sneltesten. Zo biedt de GGD ruimte aan ontwikkelaars van sneltesten om ze te testen en kunnen de uitslagen met elkaar worden vergeleken. Bij de PCR-test wordt een monster uit de neus en keel van een patiënt naar een laboratorium gestuurd. De uitslag is na 24 tot 48 uur bekend. De Jonge wil daarnaast vol inzetten op sneltests, zoals de blaastest van het Leidse bedrijf Breathomix. De SpiroNose kijkt of de lucht die iemand uitblaast Covid-19 bevat. Het apparaat laat meteen de uitslag zien.

Geert Groeneveld van het Leids Universitair Medisch Centrum demonstreerde de blaastest gisterochtend aan de minister. De blaastest wordt op dit moment in de praktijk getest. Volgens De Jonge is de negatieve uitslag nu al heel betrouwbaar, en kan de blaastest volgende maand al worden ingezet. Met één apparaat kunnen 150 tests per dag worden uitgevoerd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft al honderden apparaten besteld bij Breathomix. Maar er azen meer landen en bedrijven op de blaastest van het bedrijf. “We krijgen aanvragen van horecabedrijven, maar ook van sauna’s en individuen,” aldus Rianne de Vries van Breathomix. De test zal eerst alleen in Nederland worden gebruikt. “Er is schaarste, dus we gaan eerst voor onszelf zorgen.”

Monster op een chip

Ook worden in Zuidoost twee sneltesten van TNO onder de loep genomen: de Lamp, loop mediated isothermal amplification, een moleculaire sneltest die goedkoper is dan de PCR en binnen een uur resultaat geeft, en een test op basis van de analyse van virale eiwitten. De Lamp wordt geproduceerd met uitsluitend materialen die in Nederland worden gemaakt, en uitslagen komen voor 99 procent overeen met die van de PCR. De Lamp zal per direct worden ingezet in Amsterdam. De sneltest op basis van de analyse van virale eiwitten zou tot minder vals-negatieve uitslagen moeten leiden dan de PCR.

Bij een vierde sneltest, van de Nederlandse start-up Spektrax, wordt een monster uit de neus van een patiënt op een chip gelegd en beschenen met een laser. Bij dit proces kan de chemische structuur van het monster worden ontleed en onderzocht op sporen van Covid-19.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden