Amsterdam Bewaar

Vier jaar cel geëist tegen Amsterdammer om helen fietsen

De gestolen fietsen kwamen waarschijnlijk uit Amsterdam
De gestolen fietsen kwamen waarschijnlijk uit Amsterdam © ANP

Een 57-jarige man uit Amsterdam heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Haag vier jaar cel tegen zich horen eisen vanwege het handelen in een grote hoeveelheid gestolen fietsen.

Volgens de officier van justitie ging de verdachte 'zeer bedrijfsmatig te werk'. De fietsen stonden onder andere in een loods in Alphen aan den Rijn waar ze werden opgeknapt en voorzien van een nieuw framenummer.

Ook rond de woning van de man in Amsterdam stonden tientallen gestolen fietsen. Getuigen zagen de man regelmatig rondlopen en foto's maken van de fietsen. De man verkreeg de fietsen waarschijnlijk via meerdere fietsendieven in Amsterdam.

976 advertenties
Op Marktplaats plaatste de verdachte onder een valse naam en verschillende telefoonnummers 976 advertenties van de gestolen fietsen. Of daar dubbelingen tussen zitten is niet te achterhalen. Van 344 fietsen valt volgens de officier van justitie te bewijzen dat verdachte ze daadwerkelijk heeft verkocht.

Naast de celstraf vroeg de officier van justitie om de crimineel verkregen winsten te ontnemen en verdachte te veroordelen tot nog eens twee maanden cel die hij in een eerder proces voorwaardelijk opgelegd had gekregen.

Slechts een maand na het uitzitten van zijn laatste gevangenisstraf hield hij zich alweer bezig met de verkoop van gestolen fietsen. 'Er kan nauwelijks worden gezegd dat hij een oprechte poging heeft gedaan om deze keer een delictloos bestaan op te bouwen', aldus de officier van justitie.

De man heeft een lange geschiedenis van strafbare feiten.