Videosysteem werkt niet: brug bedienen is weer even handwerk

De bruggen in Amsterdam worden de komende tijd weer met de hand bediend door brugwachters. Door een hardnekkige storing in het videosysteem van Waternet kunnen de bruggen niet meer worden geopend vanuit de centrale langs de Amstel.

Marc Kruyswijk
De Overtoomse Sluis. Beeld Erik Klein Wolterink
De Overtoomse Sluis.Beeld Erik Klein Wolterink

De storingen in het systeem zijn nog lang niet opgelost: de verwachting is dat de brugwachters twee tot vier maanden weer net als voorheen met de fiets van brug naar brug moeten om te zorgen dat vaarverkeer de brug kan passeren.

Het gaat met name om de bruggen over de Kostverlorenvaart en de Amstel, de belangrijkste doorvaartroutes door de stad. Ook voor andere bruggen geldt een aangepast ‘bedienregime’. De overstap naar lokale bediening betekent dat op drukke dagen de recreatievaart met langere wachttijden te maken kan krijgen.

Ook in de nacht

Dit betekent dat brugwachters ook ’s nachts ter plekke aan de bak zullen moeten: schepen met een mast hoger dan zes meter mogen alleen tussen 1.00 en 3.00 uur ’s nachts varen over de Kostverlorenvaart. De bediening zal net als voor juli 2018 gebeuren met mensen ter plekke.

In totaal bedient Waternet voor Amsterdam vanuit de Centrale Objectbediening (COB) 45 bruggen en sluizen op afstand. Elk jaar verzorgt de COB ongeveer 60.000 openingen, variërend van een honderdtal per week in de winter tot zo’n 2500 per week in juli en augustus. Het is daarmee de grootste bediencentrale in zijn soort ter wereld.

Terugkerend probleem

Het videosysteem van waternet is in december 2020 vervangen. Een maand later al constateerde Waternet dat er storingen optraden in de beeldweergave. De storingen leken vervolgens voor een belangrijk deel verminderd, maar er bleef zich een terugkerend probleem met uitval van camerabeelden voordoen. Zo zijn in de week van 12-19 april vier storingen met beelduitval gemeld op de 1000 openingen die week.

Terugkerende beeldverstoringen tijdens de bediening die langer duren dan 0,2 seconden zijn voor bediening niet acceptabel, schrijft verkeerswethouder Egbert de Vries aan de gemeenteraad. ‘Omdat nu niet aan deze veiligheidseis wordt voldaan, is besloten om de brugbedienaren tijdelijk weer lokaal in te zetten op de drukke doorgaande routes. Zo wordt, net als voor 2018, de veiligheid en continuïteit van de dienstverlening geborgd door brugbedienaar lokaal in te zetten en wordt aan de gestelde normen voor doorvaart voor de beroepsvaart voldaan.’

Doordat de storing niet vaak en bij willekeurige objecten optreedt, is het heel moeilijk te achterhalen waar in het complexe netwerk de oorzaak ligt, aldus De Vries. Met leveranciers en specialisten wordt nu een testopstelling gebouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden