Verzetshelden geëerd met portretten en monument in Zuidoost
Vier verzetskranten, vier (oud-)hoofdredacteuren: gezamenlijk waren ze woensdag in Gein aanwezig bij de presentatie van een nieuw monument voor omgekomen medewerkers van Trouw, Vrij Nederland, De Waarheid en Het Parool.
Het monument, bij de Algemeen Bijzondere Basisschool (ABBS) Het Gein, bestaat uit vier borden, één voor elke verzetskrant. De hoofdredacteuren – in het geval van het ter ziele gegane De Waarheid, de laatste hoofdredacteur – verzorgden de onthulling.
De borden zijn voorzien van biografieën van twintig omgekomen verzetsmensen. Hun namen waren al vereeuwigd in straatnamen in de buurt. Bij die straatnaambordjes zijn nu foto’s geplaatst.
Nabestaanden
Ook nabestaanden van de verzetsmensen waren aanwezig, net als Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Dit past in een prachtige Nederlandse traditie,” zei Verbeet over de onthulling. “De eerste herdenking op de Waalsdorpervlakte was ook een burgerinitiatief en het monument op de Dam is er ook gekomen dankzij de vele bijdragen van de bevolking.”
Het Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen onthulde onder meer de afbeelding van Pieter van der Meulen. Samen met zijn vader speelde Van der Meulen een belangrijke rol in het drukken van Het Parool, tot hij op 21 januari 1944 bij een grote razzia onder krantenmedewerkers werd opgepakt. Van der Meulen overleed in de Scheveningse gevangenis.