Plus

Verzakte grachten dicht voor verkeer: 'Wel lekker rustig nu'

Vanwege verzakkingsgevaar van de kadewand zijn sinds donderdag per direct op drie locaties, op de Herengracht, de Lijnbaansgracht en de Nieuwe Herengracht, stukken afgesloten voor autoverkeer.

Rebekka Raap
Ook op de Nieuwe Herengracht is er een stuk afgesloten. Beeld Jakob Van Vliet
Ook op de Nieuwe Herengracht is er een stuk afgesloten.Beeld Jakob Van Vliet

Op de hoek van de Herengracht en de Blauwburgwal is een kleine file ontstaan. Een rijtje auto's probeerde de Herengracht op te gaan, maar tevergeefs. Het is afgesloten omdat er verzakkingsgevaar is aan de kadewand.

Eerder stond er een verkeersregelaar om de automobilisten de goede weg te wijzen, maar die is er even niet. De voorste auto probeert al toeterend te keren.

Eerder op de hoogte
Ellyne Bierman (41) woont op de Herengracht. Haar auto parkeert ze meestal voor de deur. "Met twee kleine kinderen is het wel zo handig om dichtbij te parkeren, dat kan nu niet meer." Ze gebaart naar haar auto. Pal er naast staat een gloednieuw bord 'verboden te parkeren'. Die auto moet dus nog even verplaatst worden.

"We hebben ook een boot, die ligt normaal ook voor de deur, die moet nu ook verder weg. Dat wordt allemaal wat ingewikkelder. Het is wel heel goed dat ze dit doen, er was echt achterstallig onderhoud. Ik had het alleen wel fijn gevonden als we eerder op de hoogte waren gesteld. We kregen gisteren pas een brief, dat is natuurlijk best absurd."

Vluchtweg
Een 70-jarige buurtbewoner was op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. "Daar waren ze al even mee bezig. Over het afsluiten van de gracht lees ik net pas."

Wat moet dat moet, maar hij maakt zich wel zorgen over drukte in de omliggende straten. "De Langestraat is nu de enige overgebleven vluchtweg voor auto's, want door de Singel kan je ook niet meer heen. De Langestraat was altijd heel rustig, maar als de Herengracht dicht is moeten daar alle auto's doorheen."

Ook is hij bang dat de afgesloten kade er voor kan zorgen dat het vuilnis niet meer goed wordt opgehaald. Voorlopig lijkt dit nog geen probleem, een vuilniswagen rijdt langs. De hekken die voor de doorgang zijn geplaatst hebben de vuilnismannen opzij geschoven.

Ook op de Lijnbaansgracht zorgt het afgesloten deel van de straat voor wat verwarring. Naast de hekken en borden staan ook hier verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. Toch weet er een auto tussendoor te glippen. Een man in een reflecterend pak snelt eropaf. De auto rijdt achteruit terug, om een omweg te nemen.

Schelden
Een atelier houdster in de straat zegt dat niet alle automobilisten er zoveel begrip voor hebben. "Mensen maken er een enorm gedoe van. Het is misschien dertig meter, maar ze doen net alsof de hele stad dicht zit. Ik heb mensen in auto's horen schelden tegen de verkeersregelaars die hier staan. Dat lijkt mij erg overdreven."

Ook op de Nieuwe Herengracht is er een stuk afgesloten. Bewoonster Roswitha Wickenhagen (69) vind het heel goed dat de kade is afgezet. "De laatste jaren wordt er steeds wat opgehoogd hier, maar nu begint het echt te erg te verzakken. Ik vind het wel heel erg dat ze ook de bomen gaan kappen. In de boom tegenover mijn huis hangt een vogelhuisje, en daar zitten nu net vogeltjes in te broeden. Ik hoop dus dat ze nog een paar weken wachten met kappen."

Ook haar buurman Hendrik Jan Onnes (61) is wel blij met de afzetting. "Het lijkt een kleine straat, maar het is vanaf het stuk bij het Scheepvaartmuseum de snelste weg naar het centrum. Het is dus een hele drukke straat waar veel grote auto's doorheen komen. Wel lekker rustig dat het nu dicht is dus. Ik hoop dat ze er lang over doen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden