Update

Verwarring over rol Giërmo B. in moordzaak advocaat Wiersum

Giërmo B. (36), die volgende week voor het eerst voor de rechter komt voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, kreeg in 2013 zeven jaar cel voor twee ge­wapende overvallen waarbij slachtoffers waren gekneveld.

Paul Vugts en Victor Schildkamp

Giërmo B.: schutter of helper?

In de aanloop naar de eerste inleidende zitting over de moord op advocaat Derk Wiersum ontstond maandag verwarring over de rol die verdachte Giërmo B. (36) wordt toegedicht. Is hij de schutter of een helper?

Reden was de juridische formulering van de aanklacht, die het OM verspreidde omdat B. op 15 januari voor het eerst voor de rechter verschijnt.

Voor niet-juristen kan die lastig te lezen zijn. B. wordt ervan beschuldigd Wiersum ‘tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen’ te hebben omgebracht door hem ‘na kalm beraad en rustig overleg’ dood te schieten. Daarin kun je lezen dat hij als schutter wordt gezien, maar de chauffeur van de vluchtauto kan bijvoorbeeld ook ‘medepleger’ zijn.

Het Openbaar Ministerie vervolgt B. nu voor het ‘medeplegen’ van de moord op advocaat Wiersum van kroongetuige Nabil B., in de ochtend van 18 september bij Wiersums huis in Buitenveldert. Hij zou ook betrokken zijn bij het observeren van Wiersums gangen, in elk geval sinds 30 augustus, en de heling van twee bestelwagens die rond de moord op Wiersum zijn gebruikt.

Giërmo B., die zowel in Amsterdam als Almere woonde, was al jaren een bekende van de politie. Op 16 mei 2012 overviel hij volgens het gerechtshof samen met mede­dader Echen V. verfwinkel Willie het Verfboertje aan de Dorpsstraat van Woudenberg. De twee kwamen rond zeven uur ’s avonds de winkel binnen, trokken een mes en eisten geld. Een vrouw van 48, een kennis van eigenaar Willie van Dreumel, had ze getipt dat er bij hem geld was te halen.

Van Dreumel verzette zich, waarna Echen V. hem in zijn been stak. De daders namen Van Dreumel mee naar het keukentje achter in de zaak, plakten tape over zijn mond en bonden zijn handen vast. Ze vluchtten met 3000 euro en het mobieltje van de verfhandelaar.

Ruim een week daarna, op 24 mei 2012, pleegden de twee een enigszins vergelijkbare woningoverval op een echtpaar in Tienhoven. Het stel werd met een mes bedreigd, dat ze ook op de keel werd gezet, en werd eveneens met tape vastgebonden. Nu vluchtten B. en V. volgens het hof met een forse buit: 3000 euro, voor 15.000 euro aan ringen, twaalf horloges, drie camera’s en vier mobieltjes.

Echen V. brak in juni 2012 ook in in een huis in Sint-Oedenrode.

Psychische hulp

Het Openbaar Ministerie en het gerechtshof rekenden het de daders, toen allebei eind twintig, zwaar aan dat ze de slachtoffers fysieke en psychische schade hadden toegebracht en alleen hadden gemaald om geld.

Willie het Verfboertje ging voortaan een uur eerder dicht omdat Van Dreumel zich dan veiliger voelde. De balie werd zo verplaatst dat de toegang tot het keukentje werd bemoeilijkt. Van Dreumel moest psychische hulp zoeken.

Justitie eiste in 2013 acht jaar cel voor de overvallers (en vijf jaar voor de vrouw die ze had getipt). Het gerechtshof koos een iets lagere straf: zeven jaar voor beide overvallers. Doordat hij na twee derde van zijn straf weer was vrijgekomen, was Giërmo B. alweer enige tijd vrij.

Een arrestatieteam pakte hem begin oktober op in een woning. Hij was gelinkt aan de witte Opel Combo-­bestelwagen waarin de daders na de moord op Wiersum waren gevlucht. Later werd hij ook gelinkt aan de even­eens gestolen Volkswagen Transporter die de dadergroep net als de Combo zou hebben gebruikt om de gangen van raadsman Wiersum in kaart te brengen. De advocaat werd al zeker weken voor zijn dood geobserveerd, mogelijk nog langer.

Amsterdammer Badr K. (29), die formeel wordt verdacht van betrokkenheid bij drie liefst moordaanslagen, bleek met zijn telefoon al in februari te hebben gezocht op ‘Derk Wiersum’ en ‘Bart Stapert’: de beide advocaten van kroongetuige Nabil B.

Overigens zit voor de moord op Wiersum behalve Giërmo B. ook Anouar Taghi vast, de neef van Ridouan Taghi. Hij is de vermoede leider van de groep die Nabil B. van vele moordzaken heeft beschuldigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden