Verwarring bij vervroegd stemmen: ‘Stond voor dichte deur’

Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen maandag en dinsdag al op een beperkt aantal locaties hun stem uitbrengen voor de verkiezingen. Voor sommigen levert dat vooral verwarring op: ‘Ik stond voor een dichte deur.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

De 76-jarige meneer De Jong uit Oost wist het zeker: hij kon maandag gaan stemmen bij de bibliotheek aan het Javaplein. Daar aangekomen bleek de deur gesloten. “Een groep mensen trok eraan: hij is op slot,” vertelt De Jong. Hij liep verder naar hostel Stayokay: ook dicht. Dan maar op de fiets naar buurthuis Meevaart, maar ook daar kon niet gestemd worden.

“Ik heb hier de brief met stemlocaties voor mijn neus en daar staat dat stemmen ook kan op 15 en 16 maart.” Meneer De Jong lette echter niet op het rode bolletje vóór de locatie, dat aangeeft welke vijftig stembureaus maandag en dinsdag al geopend zijn.

En De Jong bleek dus niet de enige die zich had vergist. Bij buurthuis de Meevaart hebben ze tot het eind van de middag zo’n vijftig mensen de deur moeten wijzen. “Echt een behoorlijk aantal, veel waren van buitenlandse afkomst. Er was ook iemand van 91. De brief van de gemeente is blijkbaar niet duidelijk,” zegt een woordvoerder van het buurthuis. Bij Stayokay meldden zich maandag ook al ‘een paar mensen’ die wilden stemmen, vertelt een receptionist.

‘Burgers faciliteren’

“Dit is buitengewoon ernstig,” zegt De Jong. “We leven in een democratie en dan vind ik het je recht en je plicht om een stem uit te brengen, maar dan moet dat wel kunnen. Ook als het geen fout is, maar om verwarring gaat, kan het echt niet. Want wij zijn niet de enigen. De gemeente moet de burgers faciliteren en dat is niet op de juiste manier gebeurd. Mijn vrouw zegt nu helemaal niet meer te gaan stemmen.”

Het is bekend bij de gemeente dat mensen zich hebben gemeld bij stemlocaties die pas woensdag open gaan. “Vervelend voor deze mensen. We hebben er alles aan gedaan om hierover duidelijk te communiceren, maar mensen kunnen zich altijd vergissen,” meldt een woordvoerder. “We hebben bij de stempas een lijst met alle locaties geleverd. Daar staan de vijftig locaties die maandag en dinsdag open zijn. Daarnaast kun je op de website zelf een dag selecteren om te zien welke stembureaus open zijn.”

Poststemmen

Per post stemmen wilden De Jong en zijn vrouw niet, ‘omdat je naam dan zichtbaar is bij je stem’. Overigens gaat bij het poststemmen ook veel mis. Het grote probleem: veel 70-plussers hebben hun stempas of stembiljet in de verkeerde envelop gedaan. Dit probleem speelt in meerdere gemeenten, zo melden bronnen.

In de Brabantse gemeente Bernheze is al 8,5 procent van de poststemmen ongeldig verklaard. Bij normale verkiezingen is 0,3 procent van de stemmen ongeldig. Als uiteindelijk 8,5 procent van álle 800 duizend verwachte poststemmen ongeldig wordt verklaard, staat dat ongeveer gelijk aan het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden