Vervangen loden leidingen vertraagd, filters mogelijk tussenoplossing

Filtersystemen kunnen mogelijk tijdelijk een oplossing bieden als er te veel lood in het drinkwater zit, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat is een welkome conclusie, want het vervangen van loden leidingen loopt vertraging op door het coronavirus.

Bart van Zoelen
Het opspeuren van loden leidingen is zo gemakkelijk nog niet. Beeld Jean-Pierre Jans
Het opspeuren van loden leidingen is zo gemakkelijk nog niet.Beeld Jean-Pierre Jans

Filters op de kraan en apparaten die lood uit het drinkwater halen kunnen zorgen voor schoon drinkwater in woningen met loden leidingen. Maar alleen tijdelijk. Dat is de conclusie van onderzoekers die zich hebben gebogen over dit soort filtersystemen. Ze denken vooral aan ‘acute situaties’ waar de filters ‘een mogelijke tijdelijke oplossing’ zijn.

Dat concludeert wateronderzoeksinstituut KWR in een studie in opdracht van Waternet. Uit internationaal onderzoek blijkt dat er filters verkrijgbaar zijn die effectief lood uit het water halen. Bij de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, waar vanaf 2014 jarenlang met lood vervuild drinkwater uit de kraan kwam, is gebleken dat filtersystemen zoveel looddeeltjes uit het kraanwater kunnen halen dat dit aan de Nederlandse drinkwaternormen voldoet.

Bacteriën

Maar daarmee is niet gezegd dat KWR de filters wil aanbevelen als oplossing. Daarvoor is er nog te veel onduidelijk over de filtersystemen. Die zijn namelijk allemaal in de VS gecertificeerd, en niet in Europa. Een kwetsbaar punt is verder dat de filters geregeld vervangen moeten worden. Ook kunnen de filters een voedingsbodem voor bacteriën worden.

Voorwaarde is dus dat het onderhoud aan de filters wordt geregeld, zegt onderzoeker Nellie Slaats van KWR. “Je zou het liefst hebben dat iemand meekijkt.” Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan een woningcorporatie. Ook benadrukt ze nog maar eens dat het hooguit een tijdelijke oplossing is. “Het beste is natuurlijk als je de loden leiding vervangt. Dan ben je voor altijd van het probleem af.”

Vertraging

Eind vorig jaar ontstonden grote zorgen over lood in het drinkwater toen in de tuindorpen van Noord onder honderden woningen nog loden leidingen bleken te liggen. Na een alarmerend rapport van de Gezondheidsraad sloeg de bezorgdheid over naar de rest van de stad. Vooral de waarschuwing dat lood het leervermogen kan schaden bij kinderen, maakte veel los.

Woningcorporatie Ymere, huurbaas of de voormalige eigenaar van veel woningen in de tuindorpen, kondigde eerder aan overal de loden leidingen te vervangen. Nu blijkt dat het coronavirus ook hier roet in het eten gooit. “Het loopt hoe dan ook vertraging op,” zegt een woordvoerder.

“We vervangen de leidingen voorlopig alleen als we niet in contact hoeven komen met de huurders. We begrijpen het ook als ze ons nu niet over de vloer willen hebben en we gaan niet bij kwetsbare groepen langs.” Het is voor Ymere nog niet te zeggen hoeveel vertraging optreedt. Eerder dacht de woningcorporatie twee tot drie jaar nodig te hebben om overal het lood weg te halen. “We proberen alle voorbereidende werkzaamheden door te laten gaan. Maar je kunt nu eenmaal niet op afstand de leidingen vervangen.”

Waterkan

Ook Ymere experimenteert intussen met een filtersysteem dat looddeeltjes uit het water haalt voordat het uit de kraan komt. “Uit onderzoek moet blijken: is dit misschien een tussenoplossing?” Dat experiment startte overigens al voordat de coronacrisis begon. Eerder verstrekte verhuurder Rappange een filtersysteem aan huurders met loden leidingen. Die kregen van hun huisbaas de Zerowater, een soort waterkan die onder meer lood uit het drinkwater zuivert.

Waternet is geen voorstander en geen tegenstander van de filtersystemen. KWR adviseert dat eerst alle betrokken ministeries hierover een oordeel moeten vellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden