Amsterdam Bewaar

Vertrekkend Leger des Heils-directeur geëerd

Henk Dijkstra vorig jaar.
Henk Dijkstra vorig jaar. © Mats van Soolingen

Henk Dijkstra, de vertrekkend directeur van het Leger des Heils, heeft vrijdagmiddag de Gouden Medaille gekregen.

Dijkstra kreeg de Gouden Medaille in de Koepelkerk, uit handen van locoburgemeester Eric van der Burg. Het is de hoogste onderscheiding die Amsterdam geeft, en voor het laatst uitgereikt in 2013. Alleen Amsterdammers die die internationaal 'zeer grote bekendheid genieten' en uitzonderlijk veel hebben betekend op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch vlak krijgen de onderscheiding. 

Henk Dijkstra stopt dit jaar bij het Amsterdamse Leger des Heils na er vijftig jaar gewerkt te hebben. Onder zijn hoede groeide de organisatie enorm. 

Bijlmerramp en vluchtelingen
In zijn periode als algemeen directeur zijn er er elf voorzieningen in de maatschappelijke opvang bijgekomen, honderden plekken in beschermd/ begeleid wonen, zeven voorzieningen voor licht verstandelijke beperkten en drie buurthuizen. Het aantal medewerkers groeide van 500 naar rond de 1200. 

De gemeente roemt hem ook voor zijn hulp tijdens de Bijlmerramp in 1992. Het Leger des Heils zorgde voor opvang en begeleiding voor de slachtoffers. Ook maakte Dijkstra twee jaar geleden in zeer korte tijd een plan om grote groepen vluchtelingen in Amsterdam op te vangen. 

'Zijn werk voor mensen aan de rand van de samenleving is zeer uitzonderlijk te noemen.' schrijft de gemeente in een verklaring. 

Lees ook: Henk Dijkstra maakte het Amsterdamse Leger des Heils tot wat het nu is

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.