Nieuws

Vertraging werkzaamheden Piet Heintunnel en Michiel de Ruijtertunnel

De werkzaamheden aan de Michiel de Ruijtertunnel en de Piet Heintunnel zijn flink vertraagd door het coronavirus. Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Pien van Engen
De Piet Heintunnel is onderdeel van een belangrijke verkeersroute naar de stad. Beeld ANP
De Piet Heintunnel is onderdeel van een belangrijke verkeersroute naar de stad.Beeld ANP

De vertragingen, oplopend tot vijf weken, zijn grotendeels veroorzaakt doordat werknemers zich moeten houden aan de RIVM-richtlijnen voor bouwprojecten. Zoals het houden van 1,5 meter afstand van collega’s. De kosten van de vertragingen ‘komen, voor zover de oorzaak bij de opdrachtnemer ligt, voor rekening van de opdrachtnemer’, schrijft Dijksma.

Toen in april de contracten werden getekend met de uitvoerders van de werkzaamheden, was nog niet duidelijk wat de impact van het coronavirus zou zijn. Daarom zijn er meerdere evaluatiemomenten gepland, waarvan de eerste afgelopen juli. Uit dat overleg bleek dat er nu al flinke vertragingen zijn in de werkzaamheden. In oktober volgt een tweede evaluatiemoment. Dan moet blijken of de werkzaamheden nog meer vertraging oplopen door het coronavirus.

4 weken

De aanpassingen aan de Michiel de Ruijtertunnel zijn in het tweede kwartaal met vier weken uitgelopen. De prognose is nu dat de werkzaamheden in totaal acht weken later dan gepland worden afgerond. Die vertraging bestaat uit de tot nog toe opgelopen vertraging, een extra verwachte vertraging van 2 weken in het volgende kwartaal en een buffer van 2 weken.

Door de uitloop worden de voorgenomen nachtafsluitingen van de tunnel verplaatst van begin oktober naar eind november. De tunnel moet eind augustus 2021 klaar zijn.

Sluiting verschuift

De renovatie van de Piet Heintunnel is vooralsnog vijf weken vertraagd. Daarvan zijn 2 weken veroorzaakt door de gevolgen van het coronavirus en 3 weken door opstartproblemen. De verwachting is nu dat de sluiting van de tunnel verschuift van eind maart naar eind juni volgend jaar, meldt Dijksma. Naast de huidige vertraging van 5 weken, rekent de gemeente nu op een aanvullende vertraging van 3,5 week. Daarnaast wordt een buffer ingesteld van vier weken.

Beide tunnels zijn onderdeel van belangrijke verkeersroutes. De vertragingen zetten de bereikbaarheid van Amsterdam daardoor verder onder druk. Het oponthoud bij de Michiel de Ruijtertunnel inlopen door bijvoorbeeld meer werknemers in te zetten, is door het coronavirus geen optie, schrijft Dijksma. Er wordt nog onderzocht of de oorspronkelijke deadline voor de werkzaamheden aan de Piet Heintunnel (juni 2022) nog haalbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden