Reportage

Versterkte oproep Blauwe Moskee mislukt door doorgeknipte kabel

Imam Elforkani luistert op de preekstoel naar de gebedsoproeper. Buiten was niets te horen. Beeld Marc Driessen
Imam Elforkani luistert op de preekstoel naar de gebedsoproeper. Buiten was niets te horen.Beeld Marc Driessen

De met veel bombarie aangekondigde versterkte gebedsoproep bij de Blauwe Moskee viel in het water: het geluid werkte niet. Volgens de moskee door sabotage. ‘Gisteren hebben we de geluidsinstallatie getest en werkte alles prima. Het moet vannacht of vanmorgen zijn gebeurd.’

Bas Soetenhorst

Kort voor één uur ’s middags hebben zich enkele tientallen mensen verzameld voor de Blauwe Moskee in Nieuw-West. De aanwezige vrouwen zijn allemaal gesluierd. Zometeen gaan ze naar binnen, om te luisteren naar de vrijdagpreek van hoofdimam Yassin Elforkani. Maar eerst willen ze horen hoe het buiten klinkt, de eerste versterkte oproep tot gebed bij een Amsterdamse moskee.

Elforkani heeft het met veel bombarie aangekondigd: vanaf deze vrijdag zal de Blauwe Moskee één keer per week de gebedsoproep via speakers op het dak door de buurt laten klinken. De vaderlandse media zijn massaal uitgerukt. Het bestuur schenkt buiten koffie en thee voor de wachtenden.

Motoren en auto’s

Veel aanwezige moslims zijn verheugd over wat komen gaat: de versterkte azan, zoals de gebedsoproep in het Arabisch wordt genoemd. “Ik vind het prachtig, van mij mag het elke dag,” zegt een man die niet met zijn naam in Het Parool wil. Sommigen hebben hun telefoon in de aanslag om een filmopname te maken van de oproep, die een paar minuten duurt.

Maar de minuten kruipen voorbij zonder dat er iets te horen valt, buiten wat passerende motoren en auto’s. Als door de openstaande toegangsdeuren van de moskee flarden van de gebedsoproep hoorbaar zijn die binnen wordt uitgesproken, dringt het langzaam door tot de toehoorders buiten: de geluidsinstallatie laat het afweten.

Binnen is Elforkani inmiddels in enigszins verwarde toestand aan zijn preek begonnen. Van een vrijwilliger in de moskee heeft hij al gehoord dat het geluid buiten niet werkt. Hij denkt op dat moment dat iemand van het bestuur een blunder heeft gemaakt.

Camerabeelden

Na afloop staat Nourdeen Wildeman, woordvoerder van het moskeebestuur, schoorvoetend de pers te woord: “Dit is heel pijnlijk. De geluidsinstallatie heeft het laten afweten. Het voelt heel ongemakkelijk.”

Onder de honderden moskeegangers is de stemming na de preek gelaten. “Volgende week beter,” houdt een van hen de moed erin. Anderen zijn wat lacherig over het fiasco.

De stemming slaat om als even later naar buiten komt wat Elforkani direct na afloop zijn preek van een medewerker heeft vernomen: een geluidskabel op het dak zou zijn doorgeknipt.

“Het lijkt op sabotage,” meldt de imam dan. “Gisteren hebben we de geluidsinstallatie getest en werkte alles prima. We wilden het niet vandaag opnieuw doen, om eventuele overlast te beperken. Het moet vannacht of vanmorgen zijn gebeurd.”

Onduidelijk is of er camerabeelden zijn. “Dat wordt nu uitgezocht. De politie is erbij.” Er hangen camera’s aan de gevel.

Aangifte

Een woordvoerder van de politie zegt dat als de moskee aangifte doet, een onderzoek kan worden gestart naar de toedracht. Onduidelijk is nog of aangifte volgt.

Woordvoerder Wildeman houdt het vooralsnog op een ‘kwajongensstreek’. Hij denkt niet dat het om fanatieke tegenstanders van de versterkte gebedsoproep gaat. “We begrijpen de grap. Nu we hebben geconstateerd wat er aan de hand is, gaan we het repareren en ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.” Volgende week volgt een nieuwe poging voor de versterkte oproep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden