Nieuws

Vermoorde medewerkers van illegale Parool herdacht

De medewerkers van het illegale Parool die in de oorlog zijn vermoord, zijn vrijdagochtend herdacht op de Eerebegraafplaats Bloemendaal. Vanwege corona vond de jaarlijkse herdenking in besloten kring plaats met het hijsen van de vlag, twee minuten stilte en het leggen van bloemen.

Hanneloes Pen
In tegenstelling tot andere jaren vond de herdenking dit jaar in besloten kring plaats. Beeld Eva Plevier
In tegenstelling tot andere jaren vond de herdenking dit jaar in besloten kring plaats.Beeld Eva Plevier

Het was de eerste keer dat familieleden van de oprichters, makers, drukkers en verspreiders van de krant en andere belangstellenden de herdenking niet konden bijwonen.

Op de Eerebegraafplaats liggen 372 verzetsstrijders, onder wie mensen die op 5 februari 1943, na het eerste Paroolproces, zijn gefusilleerd of in concentratiekampen of gevangenissen terechtkwamen. De herdenking begon, net als andere jaren, in Zandvoort, waar drukker Wim Gertenbach begraven ligt.

Een aantal familieleden en belangstellenden ging ’s later op eigen gelegenheid naar de Eerebegraafplaats, onder wie Judith Goedhart, dochter van Frans Goedhart, een van de oprichters van Het Parool. “Mijn vader zei altijd: ‘Al deze mensen hebben een eresaluut verdiend.’ De mensen moeten weten wat het is om in vrijheid te leven. Het was een zwaarbevochten vrijheid. Het is belangrijk dat deze geschiedenis in ons geheugen blijft zitten. Daarom vind ik het belangrijk er fysiek te zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden