Nieuws

Verkoop van bont, levende kreeften en krabben op Amsterdamse markten wordt toch niet verboden

Er komt ondanks eerdere plannen in die richting geen verbod op de verkoop van bont, levende kreeften en krabben op Amsterdamse markten. De juridische risico’s zijn volgens de gemeente te groot.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Vanwege het leed dat dieren wordt aangedaan, had het college graag gezien dat er meer mogelijkheden waren voor het instellen van een verbod,’ schrijft wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken) onder andere aan de gemeenteraad.

Het verbod had in 2022 moeten ingaan, maar na een advies van advocaat Pels Rijcken werden de plannen begin vorig jaar verschoven naar 2023. Onder anderen marktkooplui hadden hun bezwaren tegen het voorgenomen verbod geuit. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) noemde het idee ‘belachelijk’. “Het bont dat er is, in de winter op de centrummarkten, is allemaal tweedehands,” meldde de vereniging in 2021.

Volgens stadsadvocaat Pels Rijcken zou het verbod hoogstwaarschijnlijk geen stand houden bij de bestuursrechter. Om de plannen alsnog door te laten gaan, moest het juridisch fundament worden verstevigd. Maar in de voorbereidingen op het aanvullend onderzoek is het plan al gestaakt, zo blijkt uit de brief van wethouder Mbarki. Het risico dat het verkoopverbod geen stand zou houden, zou ‘niet of nauwelijks’ afnemen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden