Verkeersvrije straten om terras mogelijk te maken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amsterdamse straten zullen desnoods worden afgesloten voor autoverkeer om terrassen mogelijk te maken. Onder strenge voorwaarden, als horecaondernemers een goed plan indienen om gasten en passanten genoeg ruimte te geven.

Ruben Koops

Dat schrijft burgemeester Halsema in de nieuwe regels voor terrasuitbreiding die dinsdag naar buiten zijn gekomen.

Voor pleinen, brugvleugels, dekschuiten en parkeerplaatsen was al bekend dat hier extra ruimte voor horecaondernemers wordt gemaakt, als cafés en restaurants vanaf 1 juni weer gasten mogen ontvangen. Ook terrasverwarmers en parasols worden toegestaan zodat cafés niet afhankelijk zijn van het weer. Horecaondernemers mogen in overleg, tijdelijk en maximaal tot 31 oktober, gebruikmaken van beschikbare stukken openbare ruimte voor de gevel van winkels en bedrijven.

Hier komt bij dat zelfs openbare wegen tijdelijk afgesloten kunnen worden als ondernemers gezamenlijk met een goed plan komen en de straat in kwestie daarvoor geschikt is. ‘Indien de bereikbaarheid, de toegankelijkheid van voorzieningen en het algeheel functioneren van het verkeersnetwerk daar mogelijkheid toe geven,’ schrijft Halsema in de beleidsregels. Maar alleen ‘als er voldoende ruimte resteert voor voetgangers en om overige verkeersstromen veilig af te wikkelen’.

Dit is vooral interessant voor horeca die gevestigd is in de kleinere straten zoals de Negen Straatjes in de Jordaan, waar het nu onmogelijk is om genoeg afstand te houden van fietsers en voetgangers. Ook de ondernemers in de Utrechtsestraat hebben hier plannen voor ingediend.

Ruimte in de kroeg

Terrasuitbreiding wordt alleen toegestaan als gasten onderling afstand kunnen houden, maar kroegbazen zijn er ook verantwoordelijk voor dat passanten genoeg ruimte hebben. Wie aan twee kanten van de stoep tafeltjes wil neerzetten moet minimaal 4,5 meter vrije doorloopruimte garanderen, bij een vaste gevelbank geldt een minimale afstand van 3 meter tot de stoeprand.

De stadsdelen gaan alle aanvragen voor terrasuitbreiding met spoed behandelen, ondernemers die samenwerken krijgen voorrang bij hun aanvraag.

De belangrijkste maatregelen:

- Alle terrassen moeten aan de coronavoorwaarden uit de noodverordening voldoen: 1,5 meter afstand ‘van mond tot mond’, maximaal vier personen per tafel.
- Alleen terrassen met een vergunning zijn toegestaan. Toestemming voor uitbreiding van een vergund terras moet worden aangevraagd. Wel kan voor nieuwe terrassen een tijdelijke vergunning worden aangevraagd.
- Plannen van ondernemers en bewoners gezamenlijk worden met voorrang behandeld.
- Vooraf overleg met omwonenden en andere ondernemers is uitgangspunt, aangetoond moet worden dat dit is gebeurd.
- Er wordt geen leges voor nieuwe terrasvergunningen geheven of – tot 1 juli – precario (terrasbelasting). Mogelijk wordt die periode verlengd.
- Bij overlast of conflicten met buren komt er ‘snelle mediation’ met hulp van de gemeentelijke Ombudsman. Ook kan er juridisch bezwaar worden aangetekend tegen uitbreidingsaanvragen.
- Alleen als het verkeer het toelaat, mogen de rijweg of parkeerplaatsen worden gebruikt. Ook ruimte voor winkels/woningen kan worden gebruikt, na toestemming van de gebruikers.
- Woonklimaat en openbare orde staan voorop. Doorloop moet gegarandeerd zijn zodat terrasbezoekers en voorbijgangers altijd tenminste 1,5 meter afstand houden.
- Terrasverwarming in combinatie met parasols is tijdelijk toegestaan. Tenten of open vuur niet.
- Het schenken van alcohol aan de openbare weg wordt tijdelijk toegestaan op terrassen met een vergunning.
- Terrassen moeten na sluitingstijd ontoegankelijk zijn.
- De maatregelen gelden tot 31 oktober.

Lees hier alle nieuwe regels voor terrassen (pdf).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden