Verkeer bij Muntplein omgeleid vanwege zinkgat in weg

Bij het Muntplein is maandagochtend even voor 10.30 uur een zinkgat ontstaan. Een deel van een zebrapad tussen het plein en de Amstel is in het gat verdwenen. De weg is afgesloten voor auto's, die worden omgeleid.

Het Parool
Zinkgat op het Muntplein.  Beeld Nina Schollaardt
Zinkgat op het Muntplein.Beeld Nina Schollaardt

Op de plek van de verzakking ligt de Muntsluis die het Singel en de Binnen Amstel met elkaar verbindt. Duikers hebben maandag direct een onderzoek onder de brug uitgevoerd. Volgens de gemeente is daaruit gebleken dat er zand ondergronds is weggespoeld en de situatie stabiel is.

Het is daarom geen ingewikkelde klus om de straat te herstellen. Dinsdagochtend wordt begonnen met het vullen van het gat met een speciaal soort zand met een grove structuur. Zodra het gat gevuld is en de stratenmakers de weg herbestraat hebben, kan die weer open. De verwachting is dat dit in de loop van dinsdag zal zijn.

De weg werd twee jaar geleden nog grondig aangepakt en opnieuw ingericht. Er kwam meer ruimte voor fietsers en voetgangers en er werd eenrichtingsverkeer voor auto’s ingesteld.

Grimburgwal

Niet ver van het zinkgat stortte in september een stuk kade in. Op de Grimburgwal verdween tientallen meters kade in de gracht. Dit had volgens toenmalig wethouder Sharon Dijksma meerdere oorzaken. Niet alleen overbelasting op het terrein achter de wal, maar ook langsvarende schepen zouden een rol hebben gespeeld.

Anderhalf jaar geleden ontstond op de A10 ter hoogte van afslag S106 een gevaarlijke situatie toen een zinkgat een deel van de snelweg opslokte. Hier was vermoedelijk zware regenval de oorzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden