Nieuws
Verhuurplatforms door registratieplicht driekwart adressen kwijt in Amsterdam
Door de registratieplicht zijn verhuurplatforms als Airbnb in één klap driekwart van hun woningaanbod in Amsterdam kwijt. Het gaat vooral om slapende advertenties van woningen die al een tijd niet verhuurd werden.
Dat staat in een raadsinformatiebrief van wethouder Jakob Wedemeijer (wonen).
De afgelopen jaren heeft Amsterdam stappen gezet om toeristische verhuur te reguleren en illegale verhuur tegen te gaan. Zo is het maximale aantal nachten voor vakantieverhuur verlaagd van zestig naar dertig, is er een vergunningsplicht gekomen voor vakantie-en Bed and Breakfast-verhuur (B&B) en gelden er quota in wijken voor het aantal B&B- vergunningen.
Verplicht registratienummer
Een andere maatregel die vanaf 1 april van kracht is, maar vanaf 1 oktober wordt gehandhaafd, is dat elke advertentie van vakantieverhuur voorzien moet zijn van een registratienummer. Met dit nummer kunnen adresgegevens worden achterhaald. Zo wordt geprobeerd illegale verhuur tegen te gaan en kan de gemeente proactief handhaven.
Eerder weigerden platforms als Airbnb zich in te zetten om illegaal aanbod van de website te weren. Amsterdam heeft langdurig actief gelobbyd voor het registratiesysteem, zowel nationaal bij de regering als internationaal in samenwerking met andere grote Europese steden.
Peiling
De grote verhuurplatforms hebben inmiddels toegezegd mee te werken aan de registratieplicht. Vanaf 1 oktober 2021 laten ze geen advertenties zonder registratienummer meer toe. De gemeente Amsterdam deed op 4 oktober een peiling om inzicht te krijgen in het aantal advertenties zonder registratienummer die op 1 oktober 2021 zijn verwijderd door de grote platforms.
Hieruit blijkt dat van het totale advertentieaanbod (18.715) van de vijf platforms Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO, minder dan een kwart overblijft (4.128). Opvallend is hoeveel advertenties zonder registratienummer Airbnb heeft verwijderd: meer dan 13.000. Volgens Wedemeijer komt dit mogelijk door het grote aantal ‘slapende’ advertenties, waarvan de verhuurder niet meer actief was, zonder de advertentie te verwijderen.
Door corona is het toerisme ingestort, maar zodra de bezoekers weer massaal terugkomen, loopt ook het aantal legale advertenties weer sterk op, is de verwachting. ‘Als het toerisme weer aantrekt, zal waarschijnlijk ook het aantal advertenties weer aantrekken, zij het dan niet meer anoniem,’ schrijft de wethouder.