Nieuws

Verhuurder Change= moet ‘communitykosten’ terugbetalen

Ruim 250 huurders van studio's bij Change= hebben ten onrechte kosten moeten betalen voor gemeenschappelijke voorzieningen in het wooncomplex, zo heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. Change= moet het geld terugbetalen en mag deze kosten niet langer in rekening brengen.

Het Parool
Change= moet 'communitykosten' terugbetalen.
 Beeld Maarten Boswijk
Change= moet 'communitykosten' terugbetalen.Beeld Maarten Boswijk

Change= verhuurt twee complexen in Nieuw-West en Zuidoost en heeft in totaal zo'n 1100 zelfstandige studio's. Nieuwe huurders zijn verplicht om een community-overeenkomst te ondertekenen. Hierin zijn kosten vastgelegd voor het lidmaatschap, een interieurpakket en internet. Het gaat om zo’n 75 tot 120 euro per maand boven op de maandelijkse huur en servicekosten van 600 tot 700 euro.

De huurders vinden de extra kosten onredelijk en stapten naar de rechter. Die stelt ze nu in het gelijk. De verhuurder mag de kosten volgens de wet niet apart in rekening brengen. De geleverde zaken en diensten in de community-overeenkomst moeten volgens de rechter onderdeel zijn van de in rekening gebrachte reguliere huur- en servicekosten. In enkele gevallen – zoals voor internet – betaalden de huurders zelfs dubbelop, zowel via de servicekosten als via de community-overeenkomst.

‘Uniek concept’

Volgens Change= hebben de huurders ongelijk, want de overeenkomst zou een onlosmakelijk onderdeel zijn van het ‘unieke concept’ van het bedrijf, waarin ‘werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid’ samengaan. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen niet alleen ‘woonruimte met high-end-faciliteiten’ maar ook gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners samen kunnen komen om te sporten, eten of samen een film te kijken op een groot scherm. In de gebouwen is ook een speciaal aangestelde communitymanager actief.

Hoewel de rechter Change= niet van kwade opzet beschuldigt, kunnen door deze werkwijze kosten worden onttrokken aan de mogelijkheid tot toetsing door de huurcommissie. “De wetgever heeft dit nu juist willen tegengaan.” Daarom heeft de rechter besloten dat het bedrijf alle geïnde kosten aan de huurders moet terugbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden