Amsterdam Bewaar

Verhoogde kans op tekenbeet in Amsterdam

Vooral op plekken met veel groen proberen teken hun slag te slaan
Vooral op plekken met veel groen proberen teken hun slag te slaan © Mats van Soolingen

Voor wie denkt in de stad teken te ontlopen, heeft het mis. Het aantal verwachte tekenbeten in Amsterdam loopt vanaf 9 april op naar een 'hoog niveau'.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de tekenverwachting in het land. Door teken te vangen en de bijbehorende temperatuur te meten, kunnen onderzoekers van Tekenradar de tekenactiviteit voorspellen.

Eenderde van de slachtoffers wordt gebeten in de tuin, zegt bioloog Arnold Van Vliet van de Wageningen Universiteit. Ook parken en speeltuinen zijn uitverkoren plekken waar de beestjes zich schuilhouden. 

"Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever ze op zoek gaan naar bloed. Vrouwtjes hebben bloed nodig om eitjes te leggen en larven om te groeien."

Hoe sneller de teek uit het lichaam is, hoe kleiner de kans op Lyme

Bioloog Arnold van Vliet

Van Vliet wil Amsterdammers zeker niet ontmoedigen om van het lekkere weer te genieten. "Het is niet de bedoeling dat het Amsterdamse Bos nu vermeden moet worden. Of dat mensen geen korte broek meer aandurven."

Ziekte van Lyme
Wel adviseert hij om elke avond het lichaam goed te checken, want een gevonden teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd. "Hoe sneller de teek uit het lichaam is, hoe kleiner de kans op de zieke van Lyme," stelt van Vliet. Twee op de honderd tekenbeten leidt, volgens de bioloog, tot de infectieziekte.