Nieuws

‘Vergoeding Artis-directeur alleen in 2019 boven toegestaan maximum’

Artis-directeur Rembrandt Sutorius kreeg alleen in 2019 een vergoeding die boven de Wet Normering Topinkomens ligt, meldt de raad van toezicht. Medewerkers van bedrijven die subsidie krijgen van de gemeente Amsterdam moeten zich aan die wet houden.

Rembrandt Sutorius Beeld Daniel Cohen
Rembrandt SutoriusBeeld Daniel Cohen

De hoogte van zijn zogenoemde jaarbezoldiging in dat jaar, 204.001 euro, had te maken met een verplichte fiscale bijtelling in verband met het gebruik van de dienstwoning waar geen rekening mee was gehouden. De voorzitter van de raad van toezicht laat dat vrijdag weten. De Partij voor de Dieren in de Amsterdamse gemeenteraad had eerder vragen aan het stadsbestuur gesteld over de vergoeding.

“Wij betreuren het dat Artis in diskrediet wordt gebracht door de berichtgeving in de media naar aanleiding van de niet op de juiste feiten gebaseerde vragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam,” aldus Joop Saan, voorzitter van de raad van toezicht.

21 miljoen euro tekort

Over 2020 is de jaarbezoldiging van Sutorius naar beneden bijgesteld, zo meldt Saan. “Waardoor deze binnen de voor 2020 geldende norm, 201.000 euro, valt. In 2021 is de norm voor de jaarbezoldiging verhoogd naar 209.000 euro. Gezien de huidige moeilijke financiële situatie zijn de salarissen binnen Artis in 2021 bevroren, dit geldt uiteraard ook voor het salaris van de Artis-directeur.”

Artis krijgt al jaren miljoenen euro’s aan subsidie van Amsterdam. Het dierenpark komt tot 2023 21 miljoen euro tekort. Vanwege de coronacrisis zijn er veel minder inkomsten. Vorige week verloor de dierentuin ook nog een rechtszaak die was aangespannen door een aantal werknemers die niet akkoord gingen met het verlagen van hun salaris. Artis begon eerder een steuncampagne en die leverde het dierenpark 1,3 miljoen euro op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden