Nieuws

Vergeten werk van Schiller duikt op in café Schiller

Personeel van café-restaurant Schiller heeft bij een opruimrondje een lang vergeten aquarel gevonden van Frits Schiller, wiens werk de muren van het etablissement al decennia siert.

 Het in de kelder van café Schiller gevonden, niet-gedateerde stilleven van Frits Schiller. Beeld
Het in de kelder van café Schiller gevonden, niet-gedateerde stilleven van Frits Schiller.

Opruimen, veel anders had het personeel van café-restaurant Schiller aan het Rembrandtplein niet te doen tijdens de tweede lockdown. Onder meer de uitgebreide ‘catacomben’ onder de zaak, die doorlopen tot onder het naastgelegen hotel en vol staan met oude spullen, werden de afgelopen dagen door medewerker Jordi Ariza Gallego onder handen genomen. Daar deed hij vorige week een bijzondere vondst.

“Ik zag het staan achter een oude barkruk. In het glas zat een grote barst. Waarschijnlijk is het ooit stukgegaan en sindsdien niet meer gerepareerd,” zegt hij. “Niemand van de huidige staf kan zich herinneren dat dit werk ooit in de zaak heeft gehangen.”

Het werk, een stilleven met keukengerei, is niet gedateerd, maar wel gesigneerd door Frits Schiller. Deze zoon van oprichter Georg Schiller was naast hotelier (café en hotel zijn inmiddels gescheiden) een actief en verdienstelijk kunstschilder.

Charmant werk

Schiller maakte vooral portretten van de beroemdheden die het hotel in de voor- en naoorlogse jaren frequenteerden. Dat maakt het gevonden doek bijzonder. “We hebben vooral portretten hangen,” zegt Gallego, “stillevens maakte hij bijna niet. Het is een vrij groot en charmant werk waarvoor we een plekje gaan vinden.”

De kans dat het vergeten schilderij al eens in het café heeft gehangen is groot. Frits Schiller was namelijk bijzonder trots op zijn werk. Tot zijn dood in 1971 waren de muren van het café bijna niet meer zichtbaar door het grote aantal schilderijen dat hij had gemaakt en in de ruimte had opgehangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden