Amsterdam Bewaar

Vereniging zamelt voedsel in voor offerfeest arme Amsterdammers

Slagerij Het Lange Mes aan de Javastraat
Slagerij Het Lange Mes aan de Javastraat © Rink Hof

De Amsterdamse vereniging Assadaaka in Oost zamelt in het kader van het offerfeest voedsel in voor Amsterdammers die het niet breed hebben.

'Het is een belangrijk onderdeel van het offerfeest om een derde van het offervlees aan de armen te geven," zegt Ahmed El Mesri, de oprichter van de vereniging. "Maar mensen die nieuw zijn in Nederland denken vaak dat armenzorg hier al goed geregeld is, of ze weten niet waar ze het vlees heen kunnen brengen."

Om bewustzijn te creëren en om het doneren van voedsel tijdens het offerfeest eenvoudiger te maken, houdt Assadaaka al 26 jaar lang voedselinzamelsacties.

Vluchtelingen
Vorig jaar werd tijdens het offerfeest veel gedoneerd, omdat er toen aandacht voor dergelijke initiatieven was door de komst van honderden vluchtelingen. "We kregen zelfs donaties van mensen uit Leiden, Rotterdam en Den Haag."

Donaties kunnen al een week worden gedaan, maar veel is er nog niet binnen. El Mesri maakt zich geen zorgen. "Het offerfeest is zondag pas begonnen. Morgen, als iedereen zich tegoed heeft gedaan aan het eten, verwacht ik dat er veel gebracht zal worden."

Het ingezamelde voedsel wordt uiteindelijk opgestuurd naar mensen die zich hebben aangemeld. Ook zullen er deze of volgende week een of meerdere feestelijke avonden worden georganiseerd waar arme Amsterdammers kunnen aanschuiven voor een gratis warme maaltijd.

Voedseldonaties kunnen tot 16 september worden gedaan bij het Vriendschapshuis aan de Palembangstraat in Oost, of bij slagerij Het Lange Mes aan de Javastraat. Om aan te schuiven bij het feest, of om ingezameld voedsel te ontvangen, kun je je per e-mail aanmelden.