Verdachten opzettelijk overrijden vrouw (24) in Noord weer vrij: ‘Niet te bevatten’

De twee Amsterdammers die worden verdacht van het meermaals opzettelijk overrijden van een 24-jarige vrouw vorige week zaterdag in Noord, zijn weer op vrije voeten gesteld. Het slachtoffer vindt het onbegrijpelijk, laat haar advocaat Justin Kötter weten.

Op de kruising van de Ranonkelkade met de Geraniumweg werd zaterdagavond 17 april een vrouw meermaals opzettelijk overreden.  Beeld Nina Schollaardt
Op de kruising van de Ranonkelkade met de Geraniumweg werd zaterdagavond 17 april een vrouw meermaals opzettelijk overreden.Beeld Nina Schollaardt

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de vrijlating na berichtgeving van RTL Nieuws. De twee inzittenden van de auto, een 23-jarige en 26-jarige man uit Amsterdam, blijven nog wel verdachten in de zaak. Zij worden verdacht van poging tot doodslag.

Het slachtoffer raakte vorige week zaterdagavond gewond nadat ze meerdere keren was overreden op de Geraniumweg ter hoogte van de Ranonkelkade in Noord. Volgens de politie zou een conflict over de aankoop van een tweedehands telefoon de aanleiding zijn.

Het slachtoffer had een telefoon gekocht via Marktplaats en had die eerder op de avond opgehaald bij de twee inzittenden van de auto. Toen de vrouw erachter kwam dat het om een neptelefoon ging, keerde ze terug om verhaal te halen. Dat conflict liep dusdanig uit de hand dat de vrouw meerdere keren werd overreden.

‘Opnieuw leren lopen’

De aanval heeft de vrouw zowel emotioneel als fysiek gemarkeerd. “De bandsporen zijn nu nog op haar lichaam te zien,” zegt haar advocaat Justin Kötter. “Ze heeft beide heupen op meerdere plekken gebroken. Dinsdag werden tijdens een operatie pinnen in haar heupen en bekken geplaatst. Eigenlijk moet ze opnieuw leren lopen.” Ze is zondag uit het ziekenhuis ontslagen.

Dat de twee van poging tot doodslag verdachte mannen negen dagen na het incident weer zijn vrijgelaten, kan het slachtoffer niet bevatten, zegt Kötter. “Ze is heel angstig. Want waartoe zijn die mannen nog meer in staat? De aanleiding voor de aanval ging eigenlijk nergens over. Ze hoopt dat de verdachten zich snel moeten verantwoorden tegenover de rechter.”

Openlijke geweldpleging

Omstanders die getuige waren van het incident werden woedend en hebben de auto vernield. Hiervoor zijn vier personen (twee 21-jarige en twee 22-jarige mannen uit Amsterdam) aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ook werd een 64-jarige man gearresteerd. Zijn betrokkenheid wordt nog onderzocht.

Alle aangehouden personen zijn heengezonden, maar blijven verdachten, aldus het OM.

‘Uit paniek weggereden’

Tony Boersma, advocaat van de 23-jarige bestuurder, heeft een andere kijk op de feiten. Volgens een verklaring van zijn cliënt, stond die geparkeerd toen hij en zijn vriend werden aangesproken door twee personen. “Ze vroegen of hij Jacob heette en toen zei hij: nee, dat ben ik niet. Vervolgens werd er gewenkt naar de hoek van de straat en kwamen er tien mensen op de auto af, die hen vervolgens belaagde. Dat leek wel een soort lynchpartij. De ruiten werden ingeslagen en mijn cliënt is met een voorwerp op zijn hoofd geslagen waar hij letsel aan heeft overgehouden. Ze probeerden hem uit de auto te trekken. Mijn cliënt heeft meerdere keren 112 gebeld en is toen in totale paniek, eigenlijk om zijn eigen leven te redden, weggereden. In alle commotie en vanwege het slechte zicht door de beschadigde ruiten, heeft hij niet beseft dat hij over iemand heen is gereden.”

Het is volgens de advocaat de bestuurder dan ook op geen enkele manier toe te rekenen. De bestuurder handelde uit noodweer en dus zal zijn advocaat pleiten voor vrijspraak. “Mijn cliënt zit in zak en as. Hij denkt dat het gaat om een persoonsverwisseling. Hij vindt het verschrikkelijk wat die vrouw is overkomen en verleent alle medewerking aan het politieonderzoek.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden