Verdachten moord Iraniër Motamed ontkennen

De veelbesproken vraag of de Nederlandse Iraniër 'Ali Motamed' eind 2015 in opdracht van Iran is geliquideerd in Almere, speelt in de zaak tegen zijn vermoede moordenaars een bijrol. Zij ontkennen stellig.

Paul Vugts
Begin jaren negentig kreeg Reza Kolahi Samadi een verblijfsvergunning op naam van Ali Motamed Beeld -
Begin jaren negentig kreeg Reza Kolahi Samadi een verblijfsvergunning op naam van Ali MotamedBeeld -

De intrigerende geopolitieke kwestie hangt voelbaar in de lucht, maar blijft daar hangen in het strafproces tegen Amsterdammers Anouar A. (29) en Moreo M. (36). Zij liquideerden volgens justitie op 15 december 2015 elektriciën 'Ali Motamed' (56) voor zijn rijtjeshuis in de Literatuurwijk van Almere.

In de rechtbank van Lelystad werd dinsdag maar soms verwezen naar de diplomatieke rel die woedt, omdat het Iraanse regime het in Nederland ingeburgerde slachtoffer zou hebben laten vermoorden. Motamed heette in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi, die in 1981 Teheran 73 slachtoffers zou hebben gemaakt met een bom in het hoofdkwartier van de Republikeinse Partij.

Voor de strafzaak tegen de vermoede uitvoerders van de moord op Motamed maakt dat allemaal weinig uit. Zij zijn 'gewoon' twee criminelen met een reputatie in de hoofdstedelijke onderwereld.

Duo treurig en somber
Net zoals zijn tweelingbroers die zijn familie de bijnaam 'Twins' gaven, heeft Anouar A. een volgens de rechtbank 'treurig' stemmend strafblad. Zo kreeg hij een celstraf van zes jaar voor het overvallen van een juwelier en bedreiging. Justitie wil hem het strafrestant van 661 dagen alsnog laten uitzitten, omdat hij weer in de fout is gegaan.

Moreo M. heeft een staat van dienst die eveneens 'somber stemt'. Van tasjesroof via wapenbezit en divers geweld, tot het medeplegen van een doodslag die hem bijna 11 jaar opleverde - waarvan justitie hem nog 957 dagen wil laten uitzitten. Zowel A. als M. ontkent enige rol bij de liquidatie van Motamed.

Officieren van justitie Eveline van der Burg en Koos Plooij moeten het doen zonder biologische sporen of getuigen die het duo rechtstreeks aan de liquidatie koppelen.

Wel zijn er volop indirecte bewijzen, zoals verdachte bewegingen van de gestolen vluchtauto (een BMW) en de Volkswagen Polo van de ex-vriendin van A., gecombineerd met de (dure, versleutelde) Blackberry's die zij volgens de aanklagers gebruikten. De auto's en smartphones reisden onder meer op 11, 14 én 15 december van Amsterdam-Zuidoost naar de moordplek.

Randall D.
Met A.'s bankpasje werd vlak voor de moord 's nachts bij een afgelegen, onbemand tankstation in Duivendrecht, 1,39 liter benzine getankt. Een moeilijk te begrijpen hoeveelheid, tenzij een fles werd gevuld met brandstof om de vluchtauto in brand te steken - zoals na de liquidatie is gedaan in Almere Poort. En dan is er nóg een belangrijke kurk waarop het dossier drijft.

De beruchte Amsterdamse crimineel Randall D. lijkt volop in de weer te zijn geweest met de voorbereidingen van de liquidatie, in opdracht van Naoufal 'Noffel' F. Die staat apart terecht. D. kon de klus volgens justitie alleen niet uitvoeren, omdat hij eind november 2015 werd gearresteerd voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom in Zaandam.

In versleuteld berichtenverkeer uit D.'s Blackberry, die de recherche in beslag nam en kraakte, lijkt duidelijk naar het latere Almeerse slachtoffer te worden verwezen.
Sprake is weliswaar van 'een Turk' en 'een simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles' die 'moet slapen' om redenen die de verzenders niet kennen, maar de context lijkt glashelder op elektricien 'Ali Motamed' te wijzen ('hij werkt gewoon alles electro shit of zo hij rijdt witte busje met eneco er op').

Bigi skien
Voordat Randall D. werd vrijgelaten, had de recherche stiekem een microfoontje in zijn jas geplaatst. Hij voerde allerlei gesprekken waarin hij zei dat 'Meo', 'de grote', 'Grandi' dan wel 'Bigi skien' (Surinaams voor 'groot lichaam') voor hem was 'ingevallen' dan wel 'in mijn plaats (is) gegaan'. Justitie vult in: bij de moord.
Moreo M. is 1.94 meter lang en fors gebouwd.

Zowel Anouar A. als Moreo M. is te linken aan een groep uit Amsterdam-Zuidoost die met meer levensdelicten in de vermoede opdracht van Naoufal F. in verband is gebracht.

Vrijdag houden de aanklagers hun requisitoir en formuleren ze hun strafeis. Advocaten Leon van Kleef en Menno van Gaalen zullen vrijspraak vragen.
De vonnissen staan gepland voor 12 april. Het vervolgproces van Naoufal F. staat vanaf medio mei op de agenda.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden