Verdachten diefstallen vluchtauto's bekennen deels, maar niet hoofdzaken

In de zaak tegen elf veelal Amsterdamse verdachten die snelle vluchtauto’s zouden hebben gestolen die voor liquidaties zijn gebruikt, worden gedeeltelijke bekentenissen afgelegd, maar niet over hoofdzaken.

ANP Beeld De vluchtauto die werd gebruikt bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf,.
ANPBeeld De vluchtauto die werd gebruikt bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf,.

De gecombineerde megazaak 13Puurs (over de aanslag op het pand van De Telegraaf in juni 2018) en 26Wheeling (over de autodiefstallen) is maandag begonnen en woensdag voortgezet.

De Amsterdamse hoofdverdachten Bilal el H. (26) en Nabil D. (28) erkennen dat ze de gebruikers waren van belangrijke, afgeluisterde telefoons. Ook geven ze toe dat ze in belangrijke, soms afgeluisterde auto’s reden en dat ze aan afgeluisterde gesprekken deelnamen of kentekens opvroegen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Daar waar justitie cruciale bewijzen ziet van betrokkenheid bij de autodiefstallen, ontkennen ze echter. Met de aanslag op het pand van De Telegraaf zeiden de hoofdverdachten maandag al niets te maken te hebben.

Het gaat om gestolen snelle vluchtauto’s waarvan sommige na geruchtmakende liquidaties zijn aangetroffen. In andere gevallen ging het om onopvallende auto’s die bijvoorbeeld bruikbaar zijn voor observaties. Zo zou Bilal el H. betrokken zijn geweest bij de diefstal van de BMW 1-serie die de schutters gebruikten die begin 2018 op Wittenburg de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi hadden doodgeschoten. Ze zagen hem waarschijnlijk voor een ander aan. Ook raakten twee anderen gewond.

Auto’s als vliegtuigen

Bilal el H. is een neef van meervoudig liquidatieverdachte Ilias K., die levenslang moet vrezen voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties in en rond Amsterdam. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken zoals de moord op de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont, de moord op de Amsterdamse crimineel Alex ‘Alekki’ Gillis in Zaandam en de liquidatie van crimineel Amin Massod Hosseini in Osdorp (allemaal in 2014).

In afgeluisterde gesprekken bespreken belangrijke verdachten dat ze auto’s hebben ‘gepakt’ (gestolen). Over een zeer snelle BMW Alpina wordt in afgeluisterde gesprekken gezegd: “Dat zijn echt vliegtuigen.”

De groep verdachten zouden gestolen bolides hebben gestald, bijvoorbeeld in garageboxen in Amstelveen, Zaandam en Amersfoort.

Bilal el H. zegt dat hij soms weliswaar uitspraken deed die belastend kunnen worden uitgelegd, maar dat hij dan ‘opschepte’ over iets dat hij niet had gedaan.

Naar verwachting houden de officieren van justitie dinsdag hun requisitoir met de strafeisen tot besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden